Deures a fer

per Xavier Guarque, Reus, Catalunya | 30 de juliol de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
De moment, "línia"; per cantar "bingo" encara falta molt. Tot i que n'hi ha que ja fan comptes, més que res de cara a la galeria i als crèduls incondicionals. Tot i que del programa NexGenerationUE, Espanya accedirà a fins a 140.000 milions d'euros entre 2021 i 2026, dels quals 70.000 milions són transferències, de moment, n'arribaran 9.000 milions. La resta, fins aquests 70.000 milions que són a fons perdut, es rebran a mesura que es vagin "fent els deures".

Rebre, invertir, o gastar (que ja ens coneixem, i ja ens coneixen), amb l'obligació de retallar més i reformar fins i tot l'irreformable. I, si no se'n sap, se n'haurà d'aprendre. Arribarà el moment en què saltar-se les recomanacions i advertències no resultarà tan barat com fins ara. Hi haurà obligacions de molt difícil compliment per més d'un estat, i de ben segur que ressorgirà la divisió més o menys evident o dissimulada, entre els països del nord i els del sud, entre els pobres i els rics. Una tensió que no ha impedit l'endeutament del pressupost comú en bé d'una inversió col·lectiva de resiliència.

A Espanya, la reforma laboral, amb el compromís de derogar la del PP, no sabem si és, exactament, el que promou i exigeix el més alt organisme europeu. I la de les pensions, només pensar-hi ja fa constipar a més d'un, perquè si es toquen, que es tocaran, no serà pensant amb els beneficiaris, precisament. Els qui han patit de ple les conseqüències directes de la pandèmia, s'afegeixen al patiment derivat de la crisi del 2008, els quals no s'han pogut refer.

Recorda, senyor Rajoy, després de la flamant llei mordassa perquè tothom estigui quiet i calladet, i després de les retallades, per exemple, la reforma laboral? Recorda, senyor Sánchez, que en campanya electoral va prometre en públic que en cas de guanyar seria el primer que derogaria? Amb tot, si pertànyer a la UE beneficia els països socis, també els obliga a adoptar i complir les decisions que es dicten. O ens les prenem seriosament o, com va fer el Regne Unit, ens en sortim.

En clau interna, mentre el discurs "oficial" des de Madrid, en paraules de la portaveu del Govern és que el procés ha mort i s'ha d'encetar una nova fase, i que l'independentisme hauria d'haver après la lliçó, allí ningú no valora que mentre existeixi la repressió galopant, que no para, el procés seguirà més viu que mai. Potser Sánchez està presoner de la ineptitud de Rajoy, després d'haver amagat darrere la judicatura la política, i això, són també deures a fer.
Arxivat a:
Opinió
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: