LITERATURA

Una ciència-ficció especial

per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 30 de juliol de 2021 a les 08:00 |
Una fotografia d'arxiu de Cixin Lou | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Nascut a Yangquan l'any 1962, Cixin Liu va cursar estudis universitaris sobre la conservació de l'aigua i l'energia elèctrica i va treballar com a informàtic en una planta de generació d'electricitat. Però el seu moment estel·lar arriba l'any 2007, quan publica el llibre "El problema dels tres cossos" que es va convertir en un autèntic èxit de vendes arreu i que encetava la trilogia "El record del passat de la terra", formada a més per "El bosc fosc" i "El final de la mort". Es va convertir en el primer autor asiàtic en guanyar el Premi Hugo a la millor novel·la i també ha guanyat 9 vegades el Galaxy i, a hores d'ara és l'autor més popular i prolífic de la Xina.

Les seves històries se centren en el paper de la Xina en un món futur i en els papers de la geopolítica actual i futura. Ara, el segell Nova, la branca dedicada a la ciència-ficció de Random House Mondadori acaba de publicar "La tierra errante", la primera recopilació de relats de l'autor xinès. Són 10 històries insòlites, cinc d'elles guardonades amb el Galaxy i una, la que hi dona títol, que ha fet el salt al cinema convertint-se en la primera pel·lícula xinesa de gran pressupost, capaç de polvoritzar les taquilles i d'arribar arreu del món gràcies a la plataforma Netflix.

Tothom que l'ha llegit coincideix en el fet que la seva visió del món permet recuperar les èpoques daurades de la ciència-ficció i, de fet, les històries que explica gaudeixen d'un atractiu singular. D'una banda el ritme, un ritme assossegat, quasi lent, que defuig de manera volguda la successió constant d'efectes i de sorpreses, una mena de pluja lenta i suau que, malgrat tot, gràcies a la solidesa i a la persistència, t'acaben deixant xop de dalt a baix. I Xixin Liu és això mateix, una pluja finíssima, plena d'una saviesa que no molesta, que no resulta gens pedant. De l'altra una aportació intensa de possibilitats tècnics que, d'entrada sembles excessives i aclaparadores i que, per contra s'acaben adaptant a la història i fent-la seva amb la mateixa placidesa que regna arreu, aconseguint que el conjunt sigui sempre una barreja ben estructurada de tècnica i de sorpresa. De fet, la peça que obre el recull en podria ser una magnífica mostra pràctica. Davant l'alarma que causa la possibilitat segura que el sol esclati i destrueixi la terra, decideixen posar-hi 12.000 grans motors que l'arrenquin de la seva òrbita i que la condueixin cap a un nou sistema, en un perillós viatge que ha de durar diverses generacions i que ha de comportar uns devastadors canvis climàtics, és a dir la salvació d'alguns contra la destrucció de tots.

Cixin Liu demostra un mestratge i un domini absolut, precís i contundent de tots els recursos narratius que té a l'abast. Històries sòlides, profundes, imaginatives, intenses i molt ben treballades des de tots els angles possibles que el converteixen en un autor imprescindible per a tothom que necessiti sorpreses literàries d'alt voltatge i que vulgui fer volar la imaginació més enllà dels límits imaginables.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: