1 de 10
NUCLEARS

Els municipis nuclears rebutgen la construcció de nous magatzems individualitzats de residus

Panoràmica de la nuclear de Vandellòs | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 28 de juliol de 2021 a les 16:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació Espanyola de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears i emmagatzematges de residus radioactius (AMAC) ha mostrat aquest dimecres la seva disconformitat amb la decisió del govern central de construir nous magatzems individualitzats de residus en les zones nuclears “sense que s’hagi consultat als municipis i sense que s’hagi plantejat prèviament un acord general entre l’Estat i els municipis per a la gestió dels residus radioactius”.

Amb caràcter d’urgència, la Comissió Directiva de l'AMAC es reunirà divendres que ve per a decidir les mesures que adoptaran els municipis davant una decisió de tant calat com la que s’ha aprovat. Aquests emmagatzematges, segons ha informat Enresa a AMAC, estaran dissenyats per mantenir l’emmagatzematge individualitzat del combustible gastat i dels residus especials d’alta activitat en les zones, en el cas de no construir-se el Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) previst en l’actual Pla General de Residus i en l’esborrany del 7è Pla que actualment està en procés de ser aprovat.

“Amb aquesta decisió queda clar que el govern ha decidit no construir un ATC i convertir els emplaçaments de les centrals nuclears en emplaçaments per a l’emmagatzematge del combustible gastat”, afirmen des de l'AMAC. A més, afegeixen, “també ha decidit mantenir l’aparença que es vol construir un ATC per dissimular aquesta voluntat i poder solucionar el seu problema sense passar per cap política de participació i concertació amb els ciutadans afectats i els seus representants”.

Des d’aquesta associació lamenten que, una vegada més, “s’hagi pres una decisió que afecta els nostres municipis sense tractar-la prèviament amb els afectats, consolidant amb això la política dels fets consumats clàssics de l’opacitat i el secretisme, contraris als principis de transparència i participació que teòricament tant defensa el govern actual”. La decisió de no construir un ATC “contradiu el que s’ha defensat fins avui en aquesta qüestió per tots els actors del sector nuclear (universitats, empreses, Enresa)”, recorden des de l'AMAC, que a més elimina l’oportunitat de realitzar una inversió important en una zona rural de l'estat que suposaria una possibilitat de desenvolupament per a aquesta.

Des de l'AMAC s’ha fet arribar ja la seva postura respecte a aquest assumpte en una missiva enviada al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: