POLÍTICA

1,4 milions per als nous Pressupostos Participatius de Reus, en edició bianual

Correspon al període 2022-2023

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 28 de juliol de 2021 a les 13:31 |
Veïns al carrer de Monterols, en una imatge d'arxiu | ACN
L’Ajuntament de Reus engegarà properament un nou procés de participació per tal que els veïns puguin decidir directament en què s’invertirà una part del pressupost municipal d’inversions. La propera edició dels Pressupostos participatius serà bianual i correspondrà al període 2022-2023. El pressupost destinat serà d’1,4 milions d’euros.

La previsió és posar en marxa la fase 1, la propositiva, el gener de 2022. D’aquesta manera, es podria acabar la fase 3, la de retorn, al juny de 2022. Com a novetat en aquesta edició, aquells projectes que estiguin alineats amb algun dels objectius inclosos en els eixos del Pla d’Acció Municipal 2019-2023 (PAM), sempre que passin la fase de suports en cas que s’habiliti, tindran 100 punts com a punt de partida.

A la plataforma de participació Reus Participa hi haurà la informació necessària perquè la ciutadania pugui saber quins són els eixos i els objectius del PAM. “Els pressupostos participatius a Reus s’entenen en el marc d’una nova manera de relacionar-se amb la ciutadania, ja que permeten definir conjuntament les prioritats de despesa per implicar la ciutadania en el funcionament de la ciutat, per reforçar la transparència, la rendició de comptes i, en definitiva, la participació ciutadana i el bon govern”, ha manifestat Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals.

La dotació anual de les anteriors edicions s’ha vist ara reduïda "a causa de les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia", segons fonts municipals. El govern va decidir destinar al Pla de Reactivació Social i Econòmica 1,5 milions d'euros procedent d’aquest concepte. També s’han reservat 100.000 euros per "acabar de tancar i resoldre" aspectes tècnics de tres projectes de la convocatòria de 2018 que s’executaran "completament" el proper hivern.

Fases del procés

De la mateixa manera que en les passades edicions, el procés de pressupostos participatius 2022-2023 es divideix en dos grans fases: presentació de projectes i votació d’aquests. Els projectes que es presentin seran recollits en dos categories, petits projectes, quan no superin els 50.000 euros; i grans projectes, quan estiguin valorats entre 50.000,01 i 150.000 euros. Els projectes presentats hauran de complir els requisits establerts a les bases per poder passar a la fase de votació. En cas que hi hagi més de 50 projectes finalistes, s’activarà la fase de suports per tal de prioritzar els 35 projectes petits i 15 projectes grans que passaran a la fase de votació.

D’aquesta manera, cada persona podrà donar suport a quatre projectes petits i dos de grans. Finalment, en la fase de votació els ciutadans i ciutadanes podran votar un màxim de sis projectes, quatre petits i dos grans. Fruit d’aquesta votació sorgiran els projectes guanyadors que s’executaran posteriorment.

 
Participació