ART

Els Museus de Reus se sumen a projecte nacional d'escaneig d'art en 3D

Giravolt és una iniciativa del departament de Cultura de la Generalitat

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 27 de juliol de 2021 a les 16:37 |
Un tècnic escaneja una de les peces seleccionades pels museus de la ciutat | Cedida
Giravolt és una iniciativa del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. El projecte vol posar a l’abast de totes les entitats que gestionen el patrimoni català un seguit d’eines tecnològiques d’escaneig en tres dimensions, per tal que el país pugui tenir digitalitzats els seus objectes, edificis i altres obres de valor material.

Una Viquipèdia del patrimoni català en 3D

La intenció, doncs, és que això pugui ser utilitzat per tothom i, a més, que tot plegat es faci de forma col·lectiva. Giravolt té la intenció de convertir-se en una mena Viquipèdia del patrimoni en 3D. Posa a disposició els experts que ensenyen als professionals del patrimoni a fer servir aquestes eines, i finalment centralitza tot aquest material en un canal a la plataforma Sketchfab.

Per aconseguir realitzar la digitalització s’utilitzen les noves tècniques com la fotogrametria, que permet obtenir models 3D d’objectes de manera molt més assequible, i els avenços tecnològics com poden ser els làsers que han incrementat la seva utilització en arquitectura i arqueologia.

Els Museus de Reus formen part d’aquest projecte des de l’inici. Aquesta mateixa setmana, els tècnics de patrimoni de de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural han estat fent el treballs de digitalització de la selecció de peces que s’ha fet l'ens local.

Les obres seleccionades als museus de la ciutat

Les peces seleccionades són el Bust de dona, de talla policromada i que representa una dona amb els cabells llargs, disposat sobre una peanya amb els extrems arrodonits; Sant Bartomeu apòstol, una talla de fusta exempta, daurada i policromada, i que ocupava una de les quatre fornícules dels carrers extrems del primer cos del retaule major de la prioral de Sant Pere; la Gitaneta, una escultura de mig cos d'una noia adolescent nua amb les mans creuades sobre el baix ventre, i feta de fang cru; la Verge adormida, una talla de fusta, d'estil gòtic tardà, que representa una Verge estirada amb les mans recollides i creuades sobre el ventre; i la Font del Lleó, una escultura de pedra, de caràcter heràldic, que representa un lleó assegut sobre les seves potes posteriors. Amb la pota dreta sosté l'escut de Reus, en el qual hi ha representada, en relleu, la rosa emblemàtica i hi consta l'any 1779. 

Val a dir que amb la Gitaneta, Joan Rebull  va guanyar el Premi Damià Campeny d’escultura, el 1938.
Participació