1 de 10
FUTBOL

«Entre tots tornarem a tenir el futbol que ens mereixem»

El màxim responsable de la Fundació futbol base Reus, Xavi Castro, analitza les confeccions de les plantilles del Reddis i de l'equip amateur femení

Castro, a l'estadi, en una imatge d'arxiu | FBBR
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 3 d'agost de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació futbol base Reus (FBBR), el CF Reddis i la plataforma Sempre Reus 1909 ja treballen el seu projecte en comú de cara als propers anys, i que té l'objectiu que el seu primer equip arribi a la Tercera RFEF en uns anys. El conjunt blanc-i-blau ha començat a incorporar jugadors (molts, del planter roig-i-negre), la pretemporada ja és en marxa i també la plantilla del femení s'està perfilant. Tot plegat, a través d'una iniciativa "inclusiva, oberta a tothom" i que ha nascut un cop s'ha constatat que "a la ciutat hi ha ganes de viure el futbol".

Ho exposa el màxim responsable de la FBBR, Xavi Castro, en una entrevista a Reusdigital.cat

- Per què l'acord s'ha establert amb el CF Reddis?

- Tot va començar per l'encàrrec que ens va fer l'Ajuntament. Havíem tingut converses amb el consistori en què els havíem estat explicant com anava la fundació, i els vam transmetre que sentíem que ens mancava un equip referent, tant masculí com femení. L'encàrrec, doncs, va ser el de presentar un projecte per veure com ho podíem fer, per tal que a la ciutat hi tornés el futbol de cert nivell. En aquest punt, vam analitzar la situació. Al futbol femení vam entendre que s'hauria de començar pràcticament de zero, mentre que en el cas de masculí hi havia dues opcions. 

- Començar des de zero o establir un acord amb un equip. 

- Això mateix. Vam entendre que a Reus hi tenim un club com el Reddis, gairebé centenari, que a més no passava pel seu millor moment. En vam parlar, els vam oferir l'opció de tirar endavant el projecte per veure com evolucionava, i el fet és que l'entesa va ser senzilla. Tots hi guanyem. 

- A través de la xarxa donen a conèixer les incorporacions del Reddis. Això agafa forma. 

- Sí. Ja hi ha jugadors, ja hi ha entrenador i el cert és que estem molt engrescats. La pretemporada ha començat aquest passat dilluns, i ja tenim amistosos lligats. Aviat anunciarem, a més, la data de presentació dels equips. 

- Moltes de les arribades tenen experiència en categories superiors a la Segona Catalana. Fa la cara que volen anar per feina i començar a pujar. 

- Tiraré de tòpic, però és que tot dependrà de si la pilota vol entrar o no. Ara bé, sí, som ambiciosos, i amb els recursos que tenim a l'abast estem mirant de construir el millor dels projectes. El que volem és un equip fet amb gent del territori, perquè això enganxarà els aficionats. El CF Reus Deportiu de fa uns anys, posem per cas, comptava amb jugadors de l'entorn, i es va generar un gran sentiment de pertinença. L'objectiu, doncs, passa per comptar amb futbolistes de nivell, i que a més siguin de la ciutat o de la zona. 

- Parlem de l'equip femení. Haurà de començar de zero, doncs. 

- Sí. Al territori hi tenim l'equip de Riudoms, amb un projecte molt maco, però el cert és que no gaire cosa més. Al futbol femení hi ha menys categories, i per tant no ens sembla un entrebanc començar des de zero, fent les coses bé, per assolir nous reptes. 

- I quin equip s'està construint?

- La filosofia és la mateixa que en el cas de l'equip masculí. Volem comptar amb jugadores que hagin passat pel futbol roig-i-negre i amb d'altres a les quals no se'ls ha donat una oportunitat. El projecte és engrescador, i la resposta està sent molt bona. 

- I doncs?

- A Reus hi ha més de 100.000 habitants, i hi ha afició. Després de tot, quan contactem algú per incorporar-lo als equips els exposem que jugaran en un projecte de ciutat, amb recursos. Es tracta, en alguns casos, d'aconseguir que no se'n vagin a una altra banda, a jugar, sinó que ho vulguin fer amb nosaltres, a casa. 

- Els han sorprès, les crítiques d'alguns aficionats del Reddis o d'altres clubs?

- És lícit que tothom hi digui la seva, que tothom digui el que sent. Tothom és lliure de poder fer el seu projecte, i nosaltres ho respectem. Ara bé, tenim una manera de pensar, una manera de fer i un projecte, i potser són diferents d'altres. En tot cas, no estem en contra de ningú. De fet, el projecte és obert. Qui vulgui sumar-se pot fer-ho, i això que sí que hi ha altres projectes a la ciutat que des del primer dia ens aboquen merda, si se'm permet dir-ho d'aquesta manera. Que com podia, per exemple, que cobréssim quotes a la canalla, si tenim patrocinadors. Suposo que són els arguments propis de qui no sap el que costa, portar un projecte de futbol base. Nosaltres, però, estem disposats a parlar amb tothom. El que volem, després de tot, és que hi torni a haver futbol a la ciutat. 

- Després del centenari del Reddis, què passarà?

- Això ho decidiran els seus socis. En el projecte de ciutat que construïm, el Reddis és el referent, és el centre. A partir d'aquí, el que esperem és que s'hi sumi molta gent. De fet, estem notant que des de que ha començat la campanya de socis ja hi ha gent que s'hi vol afegir. Ja arribarà el moment, doncs, en què els socis triaran si el club manté el seu nom, o es diu d'una altra manera. Es tracta que entre tots tornem a tenir el futbol que ens mereixem. 

- I quin serà, el paper de la plataforma Sempre Reus 1909?

- Engrescar la gent perquè se sumi al projecte, i que vagi a l'estadi. Estan en contacte amb les penyes i l'objectiu és aquest. 

- Van tenir l'esperança, que se salvés la SAE?

- Sí. De fet, quan aquí hi teníem l'administrador concursal, l'estiu d'ara fa dos anys, sí que vam veure opcions de poder tirar endavant el primer equip. De fet, ens va demanar el nostre suport per muntar-lo. En aquell punt vam creure que seria possible. Un cop es va trobar que no va poder inscriure els equips a la competició, va ser molt clar. Ens va dir que ens n'oblidéssim, de recuperar l'equip. Ens va dir que o arribava algú amb molts diners o que el club se n'anava cap a la seva liquidació. 

- L'ambició té un límit, en aquest nou projecte? Es pot tornar al futbol professional?

- El límit no ens l'hem de marcar. Sí que hem de tocar de peus a terra, i tenir coneixement. D'aquesta manera evitarem errors del passat. Amb els recursos que tinguem, ho farem el millor possible. 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: