RECERCA

Faran l'institut de recerca en sostenibilitat, canvi climàtic i transició energètica de la URV

Sessió de les Jornades sobre Emergència Climàtica que van tenir lloc l'octubre de 2019 a la URV | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 27 de juliol de 2021 a les 10:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell de Govern de la URV del passat dilluns va fer el primer pas per a la creació del nou Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT) aprovant l’informe que el Govern de la Generalitat haurà d’avaluar per autoritzar la creació d’aquest institut. La iniciativa neix de 16 grups de recerca consolidats de la URV, i dels centres de recerca en què alguns d’ells s’integren, que abasten tots els àmbits de coneixement necessaris per abordar la recerca des de la transdisciplinarietat i la multidisciplinarietat.

Es preveu que les línies de recerca siguin: ciència bàsica del canvi climàtic; economia ambiental i climàtica; anàlisi territorial; governança, el dret ambiental i de la transició energètica; justícia ambiental i climàtica; riscos sobre la salut, anàlisi del comportament humà, impactes de la contaminació sobre les persones i els ecosistemes; solucions tecnològiques; desenvolupament de sistemes de monitorització i anàlisi ambiental.

En l’informe, el grup promotor valora que el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre són espais especialment sensibles al canvi climàtic i fortament implicats en la transició energètica i per això el territori del sud de Catalunya, i especialment el Delta de l’Ebre, constitueix un laboratori d’experimentació idoni per desenvolupar recerques en l’àmbit d’aquest institut. Així ho ha explicat un dels investigadors del grup promotor, Enric Aguilar.

El grup vol dotar-se del personal i les infraestructures necessàries per desenvolupar eficientment els objectius de l’IU-RESCAT i arribar-lo a consolidar com a referent científic, social i de transmissió de coneixement i convertir-lo en un centre de referència nacional i internacional. Tant Aguilar com la rectora, Maria José Figueras, van argumentar al Consell de Govern que aquesta nova estructura, el primer institut universitari de la URV, permetrà optar a convocatòries competitives amb més èxit i assolir reconeixements externs a mig termini.

Liquidació definitiva del pressupost de 2020

El nou institut universitari comptarà d’entrada amb el romanent de 29.093 euros que s’ha generat en la liquidació del pressupost de 2020, que també es va aprovar al mateix Consell de Govern, on s’hi va presentar l’auditoria favorable de l’any pressupostari 2020. Aquest romanent prové especialment de la despesa no executada a causa de la Covid-19.

Desglossat per ingressos i despeses, al 2020 va haver-hi una desviació positiva de la subvenció de la Generalitat i la compensació del 100% dels increments retributius. Si bé hi va haver un increment considerable d’estudiants de grau i, especialment, de màster, hi va haver un dèficit en els ingressos de matrícula de 2020 fruit de l’ampliació dels terminis de fraccionament al llarg del curs 2020/ 2021, que fa que el 50% s’hagi recaptat i comptabilitzat com a ingressos a l’any 2021.

Pel que fa a les despeses de personal, es va executar pràcticament la totalitat del pressupost, i pel que fa a les despeses estructurals centralitzades i de funcionament, va quedar despesa no executada a causa de la covid.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: