SOCIETAT

«Hem salvat el poble, però estem tristos, angoixats i ens sentim impotents»

Els veïns de Bellprat lamenten la poca gestió forestal i reclamen ajuts a l'administració per intentar recuperar la zona

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 26 de juliol de 2021 a les 17:01 |
Un camió de Bombers, a la zona de l'incendi | ACN
Amb més de 1.000 hectàrees cremades, Bellprat és el municipi més afectat per l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia. El poble va quedar totalment encerclat per les flames, i la dotzena de veïns que hi viuen tot l'any van ajudar a apagar el foc amb els seus propis mitjans.

L'entorn, totalment cremat

Aquest dilluns s'han despertat amb l'entorn totalment cremat, i la desolació és evident: "Per sort vam salvar el poble, però hem lluitat sense parar i estem tristos i angoixats. Ens sentim impotents. No podem fer res", ha explicat l'Andreu, un d'ells.
 

Una masia de Bellprat, amb bosc cremat darrere Foto: ACN


Al terme, també hi ha masos disseminats que van quedar envolats pel foc, i una granja de porcs, que ha hagut de lamentar la mort de garrins. Els veïns denuncien la poca inversió en gestió forestal i reclamen ajuts.

Sensació d'angoixa entre els veïns

La Pepita Vidal és veïna de Bellprat de tota la vida, i aquest dilluns encara li costa acceptar que el paisatge de casa seva ha canviat totalment per culpa del foc. "Cada dia, quan em desperti, és el que veuré i me n'haig de fer a la idea", lamenta a l'ACN.

Gairebé tots els veïns del poble són de l'ADF i, per això, des del dissabte, van estar a primera línia del foc. "Sense parar i sense descans. On ens manaven anàvem a apagar i intentàvem aturar tot el que podíem", explica el Manel, un d'ells. Durant hores, van estar incomunicats, sense cobertura ni telèfon mòbil, i això, expliquen, va incrementar la sensació d'angoixa entre els veïns. Per sort, el foc no va arribar al poble, i no s'han hagut de lamentar danys personals. L'afectació més greu l'ha patit una granja, on s'han cremat 400 dels 2.000 porcs que hi tenien.
 

Una granja cremada a Bellprat Foto: ACN 
Participació