SALUT

El TSJC avala el toc de queda una setmana més

La mesura afecta 165 municipis amb alta incidència de la Covid i el Govern preveu que la restricció s'hagi de prorrogar per controlar la cinquena onada

per Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 22 de juliol de 2021 a les 13:35 |
Agents desallotjant els carrers de Sabadell pel toc de queda | Juanma Peláez
Una setmana més de toc de queda. El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha acceptat la petició de la Generalitat de prorrogar set dies més el confinament nocturn en 165 municipis amb una incidència molt alta de la Covid-19. La llista definitiva de territoris afectats serà la que es publicarà en les properes hores al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i encara podria variar. En tot cas, el toc de queda serà com fins ara: de la 1 a les 6 de la matinada no hi podrà haver ningú pel carrer en aquells municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada de 400 casos per cada 100.000 habitants en l'última setmana.


El Govern preveu demanar encara més pròrrogues per mirar de reconduir la situació de la pandèmia a Catalunya. Per tant, no es pot descartar que el toc de queda s'allargui fins a mitjans d'agost. Les dades comencen a millorar, però encara són molt elevades. La velocitat de transmissió ha baixat i l'increment de contagis també s'ha alentit, però això encara no es nota a l'atenció primària ni als hospitals. A les UCI ja hi ha més de 400 pacients. Malgrat que l'estratègia de vacunació avança, la cinquena onada ha impactat de ple a Catalunya. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que aquests darrers dies ha fet autocrítica per la gestió de la Covid, va constatar dimecres al Parlament que la cinquena onada ja està "de baixada" i que s'hauria de poder tornar a la normalitat "aviat". "Aquesta setmana hem arribat al pic", va dir. L'onada va començar a finals de juny amb una explosió de casos arran d'una "gran interacció social" a finals del curs acadèmic i per Sant Joan. La previsió del Departament de Salut era d'un repunt que s'hauria d'haver controlat a mitjans de juliol gràcies a la vacunació. Aquests escenaris, però, no es van complir.
Participació