ACTIVITAT ECONÒMICA

La caiguda del turisme, «causa principal» del descens del PIB tarragoní el 2020

Ho apunta la "Memòria Econòmica de Tarragona 2020", presentada a la Cambra de Reus

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 21 de juliol de 2021 a les 13:32 |
L'any passat es va registrar una caiguda del PIB de l’11,4%, a Tarragona | Cambrils.cat
La Memòria Econòmica de Tarragona 2020 ha estat presentada aquest matí de dimecres a la Cambra de Comerç de Reus per la seva directora, Carme Poveda. El monogràfic del documet s'ha dedicat a l'impacte de la Covid-19 "sobre l’economia, l’empresa i la societat", amb un article on s'analitzen les conseqüències de la pandèmia sobre sectors d'activitat i per dimensió que aquestes hagin tingut.

Una caiguda "històrica" del PIB

La Memòria de Tarragona també inclou un altre article, aquest a càrrec de Joan Gallardo, batejat com El procés de canvi qualitatiu de la producció agroalimentària a les comarques de Tarragona: impacte i perspectives. L’acte ha estat presidit pel president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just; i ha comptat amb la intervenció inicial dels representants de les cambres de Reus, Tortosa i Valls.

Posteriorment ha intervingut en la presentació telemàtica el president de la Cambra de Valls, Josep Maria Rovira, qui ha dit que “ens hem de felicitar per aquesta memòria econòmica, que és la més prestigiosa que té el país”. Per la seva part, el president de la Cambra de Tortosa, Francesc Faiges, ha recordat "la feina que han fet les Cambres de Comerç del territori durant els últims mesos, posant-se al servei de les empreses agroalimentàries per ajudar-les a mantenir les exportacions i el contacte amb alguns mercats exteriors".

Gallardo ha destacat l’increment del preu que suposen les certificacions d’origen i de qualitat (DO’s i IGP’s) dels productes agroalimentaris, un increment que "va lligat a majors beneficis empresarials, major capacitat d’endeutament i millors condicions laborals pels treballadors". Gallardo ha considerat que “la millora del producte agroalimentari té un impacte molt beneficiós sobre el desenvolupament del territori. Si s’assoleix l’element de qualitat que reconeix el mercat, no té una competència directa perquè un vi elaborat al Priorat, a la Conca de Barberà o a la Terra Alta, per exemple, no pot fer-se enlloc més”.

La presentació ha comptat també amb la intervenció del director dels serveis territorials d’Empresa i Treball de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs, qui ha dit que aquesta memòria que s’ha presentat" és molt important per aconseguir la foto actual de la situació econòmica que permetrà tenir un manual de consulta pel futur per saber on estàvem i d’on partíem”. Ha apuntat que “si sabem aprofitar les oportunitats que tindrem en els propis mesos, ens en podrem sortir encara amb millors previsions de creixement que les que teníem el 2019”.

Per la seva part, la delegada del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, ha dit que es compromet a seguir buscant recursos per a aquests tipus d’estudis econòmics com el que ha presentat el Consell de Cambres. Pallarès ha fet una crida "a la responsabilitat i la prudència" en alguns sectors econòmics perquè encara no s’ha superat “la pandèmia des de la vessant sanitària”.

El director general d'Innovació, Emprenedoria i Transferència de Coneixement del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat, ​Lluís Juncà, ha intervingut assegurant que “hem de passar de l’economia del volum a l’economia del valor. S’ha d’encoratjar al sector agroalimentari a fer la transició que han fet altres països. El vi ha augmentat el valor afegit del producte que fa, però hi ha altres productes agroalimentaris a Catalunya que encara tenen un camí per recórrer”. 
 

La presentació de la memòria s'ha fet aquest dimecres Foto: Cedida


Un cop s'ha entrat en detall dels continguts de la memòria, s'ha exposat que l'any 2020 Tarragona va registrar una caiguda "històrica" del PIB de l’11,4%, similar a la mitjana catalana (-11,5%), "degut sobretot a la importància del sector turístic internacional" en l’economia tarragonina. Ha estat, segons s'ha descrit, "un dels sectors més afectats" per les restriccions a la mobilitat.

Els ERTO, s'ha subratllat, "han permès que aquesta caiguda del PIB no s’hagi traslladat amb la mateixa intensitat en l’ocupació", ja que segons s'ha indicat el nombre d’afiliacions només ha disminuït un 1,1%. A banda dels ERTO, els avals concedits per l’ICO "també han estat una mesura important per a les empreses" dels quals s’han beneficiat 12.229 empreses a Tarragona amb un total d’import avalat de 1.440 milions a 31 de març d'enguany.

Pel que fa a l’impacte sobre el nombre d’empreses, ha estat "molt important tenint en compte l’elevada estacionalitat" en la seva creació al territori. Entre maig de 2019 i maig de 2020, la xifra d’empreses a Tarragona ha disminuït en 1.749 societats. La internacionalització de l’empresa de Tarragona "continua forta i resilient" a la pandèmia.

Menys exportacions

Les exportacions de Tarragona van disminuir un 13,3% el 2020, més que a les altres tres demarcacions catalanes. Aquesta evolució negativa, s'ha apuntat, "s’explica per la intensa caiguda de les exportacions de productes químics i petroli", que conjuntament representen el 43% de les exportacions totals a Tarragona. En els primers quatre mesos de 2021, les exportacions de la demarcació "s’estan recuperant amb força" (a l’abril són un 6,3% superiors a les d’abril de 2019).

Tot i el descens de les exportacions, el nombre d’empreses exportadores regulars a Tarragona ha augmentat el 2020 fins a un "màxim històric" de 1.055, cosa que no ha succeït en el conjunt de Catalunya.

El balanç turístic, "molt negatiu"

El 2020 el número de turistes allotjats en hotel a la Costa Daurada va disminuir un 73% respecte al 2019. Concretament, va ser de només 714.000, el 27% dels que hi va haver el 2019 (2,66 milions). Aquest descens "és molt important, similar al que s’ha produït a Barcelona ciutat i una mica superior al de la Costa Brava", tal i com s'ha precisat.

En canvi, el descens de turistes a les Terres de l’Ebre (-51%) ha estat "menys intens" degut al "major" pes del turisme domèstic. Les reserves hoteleres han repuntat al juny i juliol (nacionals, estatals i internacionals), "però cal esperar a veure quin serà l’impacte de la cinquena onada sobre el sector turístic els mesos de juliol i agost", segons han advertit els diversos ponents.

Els primers resultats del 2021, amb tot, "apunten a una millora de la marxa dels negocis" el segon trimestre a tots els sectors "gràcies a l’avenç de la vacunació".

A banda, el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social mostra un increment gradual els primers cinc mesos de 2021, i al mateix temps una reducció del nombre de persones en ERTO. Al maig, era un 2,7% superior al nivell de prepandèmia (febrer 2020) i el percentatge de treballadors que es troben en ERTO s’ha reduït des del 23% a l’abril de 2020 fins al 3% al maig.

Finalment, l’Indicador de Confiança Empresarial de la demarcació de les Cambres de comerç mostra "una millora" de les perspectives per al tercer trimestre per segon període consecutiu, "en línia amb la millora que també es produeix a Catalunya i al conjunt de l’estat".
Participació