SALUT

La fatiga: quan ens hem de preocupar?

Diversos símptomes poden alertar-nos sobre els problemes que arrossega el cos

per Victor Rodrigo, Reus, Catalunya | 20 de juliol de 2021 a les 09:58 |
El cansament i la fatiga, un problema per a milions de persones | Europa Press
La fatiga és un dels mals físics més significatius que pateix la població actualment. A causa d'un ritme accelerat i d'una societat que viu en la immediatesa, la falta d'energia generalitzada es multiplica per culpa d'hàbits poc saludables, un problema que afecta milers de persones actualment. Encara que estigui tan estesa entre la població, se sap molt poc sobre la fatiga, en què consisteix i quins són tots els mecanismes que la provoquen. Però, quan ens hem de preocupar?

La fatiga pot amagar altres problemes de salut, però cal saber diferenciar-la del cansament. En termes col·loquials, la principal diferència és que el cansament el provoca una activitat física concreta i la fatiga, a part de generar problemes físics, té un origen molt més mental. Tot i això, les dues sensacions van estretament unides i poden ser sinònims en diversos casos. Però, com es poden distingir? 

En primer lloc, tal com determina el doctor Javier Rivera, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia a Europa Press, la fatiga és una sensació "normal" provocada, en la immensa majoria de casos, per l'activitat diària física i mental. La qüestió és trobar-ne l'origen en els hàbits, el ritme de vida de cadascú i en si es presenten altres símptomes que poden determinar una malaltia molt més complexa o complicada.

Un dolor generalitzat, ansietat, depressió, apatia, alteracions de la son, o alteracions de la memòria o de la concentració són els principals símptomes que, sumats a la fatiga, són els senyals d'alarma que cal tenir presents a l'hora de visitar un metge. Tots aquests símptomes són provocats pel sistema nerviós central i poden indicar una patologia molt més preocupant, com la fibromiàlgia o la fatiga crònica.

Com es pot combatre?


Un bon descans i una son reparadora són absolutament necessàries per no patir una fatiga que desgasti mentalment. Els hàbits de vida molt poc saludables són els culpables d'una sobrecàrrega al nostre organisme, obligant-lo a realitzar un esforç molt major i això provoca que consumeixi molta més energia. El sobrepès és un altre dels culpables principals de l'aparició d'una fatiga de llarga durada.

A més a més, els metges recomanen evitar (o intentar consumir-les al mínim) les substàncies excitants com el tabac, l'alcohol i el cafè, que afecten directament el sistema nerviós. L'estrès i les preocupacions diàries són una font important de sobrecàrrega mental que generen una fatiga física notòria. En aquest últim cas, cal determinar l'origen dels problemes i demanar ajuda psicològica a un especialista.
 
Participació