1 de 10
RACONS DE REUS

Les columnes del Kursaal

Les columnes del cinema Kursaal, a la plaça de la Llibertat | Marc Busquets
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 25 de juliol de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un habitual punt de trobada dels reusencs és, Mercadal a banda, la Llibertat. I més concretament, de fet, les columnes del Kursaal. Va ser el febrer de 2014 quan va tenir lloc l'acte d'obertura de l'espai expositiu d'aquests elements modernistes originals de l’antic cinema, en actiu entre 1908 i 1972. Ara, doncs, és l'origen d'itineraris per la zona, el punt de partida per a una nit d'estiu a la fresca, o l'indret on s'escull a quina terrassa s'ha de fer el vermut. 

Patrimoni emocional

L'obertura de l'espai expositiu amb les columnes, a l'aire lliure, ja forma part del paisatge urbà de l'entorn. La seva presentació en societat va coincidir amb una mostra, al museu de la Llibertat, on s'hi van poder veure cartells, programes i altres objectes, del Kursaal. Els elements de l'edifici, al seu torn, van ser treballats i recuperats a partir d'una sèrie de tasques d'adequació. 

És, en essència, un homenatge a un altre espai emblemàtic del terme, a un element del patrimoni emocional de moltes generacions de reusencs que van créixer (i somiar) gràcies a les projeccions que el cinema va acollir durant dècades i dècades. Ubicat a la cantonada entre la plaça i el carrer de Llovera (hi ha l'edifici homònim, actualment), el Kursaal va ser un projecte fruit de la il·lusió i l'empenta d'Emili Briansó (Reus, 1863-1922). Promotor de l'institut Pere Mata, també va ser el batlle de la ciutat. 

Un edifici modernista d'inspiració vienesa

Segons les notes de Joan Ramon Mestre (1954-2015), el projecte del Kursaal es va encarregar a l'arquitecte Pere Domènech i Roura, fill de Lluís Domènech i Montaner. L’edifici, s'assenyala, seguia un modernisme d’inspiració vienesa, tendència arquitectònica precursora del noucentisme.


L'última projecció del Kursaal va ser el mes de juliol de 1972. De la façana, per sort, se'n va salvar unes quantes columnes de pedra. Ara acompanyen veïns i curiosos, joves que patinen o fan petar la xerrada, i nostàlgics del cinema que s'aturen a mirar-se-les tot recordant les vetllades amb Rita Hayworth i Humphrey Bogart. 
 

La façana del Kursaal Foto: Fons Pere Martorell Jareño 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: