RECERCA

Desenvoluparan una plataforma per processar dades òmiques amb Big Data i Intel·ligència Artificial

El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu Glomicave

per Reusdigital.cat, Reus | 16 de juliol de 2021 a les 13:51 |
Una imatge del projecte europeu Glomicave | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu Glomicave, que desenvoluparà una nova plataforma digital capaç de processar dades òmiques a gran escala mitjançant Big Data i Intel·ligència Artificial, maximitzant l'ús de dades preexistents, amb la finalitat d'augmentar la comprensió dels sistemes biològics en el seu conjunt.

En concret, el projecte, que compta amb un finançament de 6.372.583 euros, "aborda la necessitat de construir sistemes que permetin relacionar genotips, és a dir, el conjunt de contingut genètic d'un organisme, amb fenotips, que constitueixen les característiques visibles de l'organisme resultat de la interacció entre el seu genotip i el medi ambient, a través de la integració de dades òmiques experimentals amb dades disponibles en repositoris públics i en textos científics", segons s'ha apuntat des del centre tecnològic.

El projecte "posarà a l'abast d'experts dels àmbits científic i industrial i de professionals no experts una eina que els ajudarà a identificar i a comprendre nous vincles entre genotips i fenotips animals, vegetals i ambientals", explica la coordinadora del projecte Glomicave, Biotza Gutierrez, gestora de programes públics del centre tecnològic Eurecat.

D'acord amb Núria Canela, directora de la Unitat de Ciències Òmiques, una unitat d'R+D+i mixta formada per professionals d'Eurecat i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), "la integració multi-òmica enriquida amb l'extracció i interpretació automatitzada del coneixement contingut en textos científics permetrà augmentar la comprensió dels sistemes biològics i realitzar associacions genotip-fenotip més acurades, alhora que permetrà racionalitzar el disseny experimental de nous estudis".

A Glomicave, "la literatura científica, feta per humans i per a humans, es transformarà en una base de coneixement computacional, és a dir, en un gràfic de coneixement. Això permetrà als usuaris consultar operacions per trobar nous enllaços genotip-fenotip ocults no descrits explícitament a la literatura, i també integrar aquesta informació amb noves dades experimentals en estudis científics", afegeix Núria Canela.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: