1 de 10
PATRIMONI

Operaris foraden la muralla romana de Tarragona

L'Ajuntament avisa que prendrà mesures davant d'"un atemptat contra el patrimoni històric"

La Torre de Minerva. | Manel R. Granell
per Redacció, Tarragona | 16 de juliol de 2021 a les 13:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els operaris que han muntat la bastida que ha de permetre fer els treballs de restauració de la Torre de Minerva de Tarragona i del relleu dedicat a la deessa han foradat els monuments. Segons ha avançat Porta Enrere i ha confirmat l'Ajuntament de Tarragona, per tal de fixar l'estructura metàl·lica s'han fet dotze forats a la torre -que forma part de la muralla del segle II d.C.-, un dels quals sobre el relleu.

Tots dos tenen un gran valor, ja que són el monument i el relleu romans més antics de la península Ibèrica. L'empresa ha reconegut la negligència. "Estem consternats i prendrem totes les mesures necessàries davant aquest error tan greu, és un atemptat contra el patrimoni històric", ha afirmat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo.

L'Ajuntament de Tarragona no s'explica com una empresa tan experimentada, que ha instal·lat bastides a l'amfiteatre i a Ca l'Ardiaca, hagi comès la "gravíssima negligència" de foradar la Torre de Minerva, la torre romana més antiga construïda fora de l'actual Itàlia i un dels primers elements defensius que es va aixecar a l'antiga Tarraco.

S'han fet un total de 12 forats d'uns 10 centímetres de profunditat i 15 mil·límetres de diàmetre . "Són forats importants, és totalment inadmissible, prendrem totes les mesures necessàries perquè és un delicte contra el patrimoni i això pot tenir responsabilitats penals", ha afirmat el conseller de Patrimoni. "L'empresa s'ha excusat i ha demanat perdó, agraïm el gest, però no podem permetre que passi això, i estem estudiant les possibilitats judicials", ha reiterat.

Absència de tècnics municipals

Un informe intern també haurà de determinar per què no hi havia cap tècnic municipal supervisant l'actuació. "No vull avançar-me a res, l'informe ens ho dirà", s'ha limitat a dir el conseller. Aquest dijous es van reunir d'urgència amb els Serveis Territorials de la Generalitat, el Centre de Restauració de Béns Mobles i l'Arquebisbat, propietari de la torre, a fi de valorar la situació. "Ara cal revertir el que s'ha fet, veiem possibilitats de restaurar-ho de cara a dilluns", ha apuntat el conseller.

De moment s'han desmuntat els ancoratges i s'ha instal·lat una estructura complementària per sustentar la bastida. Arran de l'incident, ha sortit a la llum el degradat estat de conservació que arrossega la torre, "uns deficiències importants", segons Pinedo, que no guarden cap relació amb la col·locació de la polèmica bastida.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: