Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La
URV forma part d'una nova infraestructura de recerca europea, SoBigData++ RI, un recurs estratègic que donarà accés a dades, programari, metodologies d'anàlisi i d'aprenentatge automàtic als investigadors, especialment de ciències socials. L'objectiu d'aquesta
infraestructura de mineria de dades i intel·ligència artificial és contribuir a la comprensió de les
transformacions socials a través de l'anàlisi de dades i l'establiment de sinergies entre la comunitat científica.
Les
27 institucions que formen part del consorci comencen ara a treballar en la definició de l'operativa de la plataforma que tindrà el hub central a Itàlia i deu nodes a Holanda, Estònia, Suïssa, Finlàndia, Suècia, Àustria, Alemanya, França, el Regne Unit i Espanya. Té un cost de
150 milions d'euros, finançats, en part, per la Comissió Europea i els estats membres de la Unió a través de l'European Strategy Forum on Research (ESFRI), un instrument estratègic per desenvolupar la integració científica d'Europa.
Es tracta d'una infraestructura científica que "ens posa al mapa per 30 anys", explica
Josep Domingo, director de la Càtedra UNESCO de Privadesa de Dades de la URV, ja que es preveu que estigui en funcionament fins al 2050 i compta amb el suport d'estats membres de la Unió Europea. A la pràctica, aquesta plataforma permetrà dissenyar i executar investigacions socials de grans dimensions, gràcies al bolcatge de dades, la formació als investigadors per fer anàlisi de dades massives, la utilització d'intel·ligència artificial, el desenvolupament de metodologia per a l'aprenentatge automàtic, l'establiment de mètodes d'anonimització de dades i mètodes de control per treballar amb dades sensibles i dades amb informació rellevant respectant les lleis de privadesa de dades.
Precisament l'expertesa en els aspectes tecnològics i ètics de la protecció de dades és el que aportarà la URV en aquesta nova plataforma. Ho farà de la mà de Josep Domingo-Ferrer, catedràtic del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques i premi ICREA-Acadèmia, que dirigeix el grup de recerca CRISES: Security and Privacy, i també és director del CYBERCAT-Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya i de la Càtedra UNESCO de Privadesa de Dades de la URV.
Domingo-Ferrer és l'investigador principal a la Universitat del projecte H2020 SoBigData++, del consorci del qual han sorgit les institucions que han impulsat la infraestructura SoBigData++ RI, que "ens posa al mapa en anàlisi de dades durant els pròxims 30 anys", afirma Domingo-Ferrer.