POLICIAL

Desarticulada una banda dedicada a la compravenda simulada de vehicles a Tarragona i França

L'operació ha conclòs amb la detenció de set membres de l'organització

per Redacció, Tarragona | 14 de juliol de 2021 a les 12:53 |
L'operació policial ha comptat amb diversos escorcolls a la demarcació de Tarragona. | Guàrdia Civil
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Guàrdia Civil i la Gendarmeria francesa han desarticulat una organització criminal internacional dedicada al frau fiscal a través de la compravenda simulada de vehicles, la venda il·legal a terceres persones de vehicles adquirits mitjançant lísing i la simulació de contractes per no pagar l'IVA.

L'operació policial Aquaris, simultània a la demarcació de Tarragona i França, ha acabat amb la detenció de 3 persones a Espanya i 4 a França, la intervenció de 40.500 euros, 9 vehicles d'alta gamma, material informàtic, 75 mòbils i 11 ordinadors, així com abundant documentació.

A Tarragona es van fer tres escorcolls en dues localitats. La banda internacional ha defraudat 4,5 milions d'euros amb la compravenda simulada de vehicles.

La investigació es va iniciar l'any 2019 a França, arran de la detecció en aquest país de diverses operacions mercantils sospitoses, per part d'empreses de recent creació. Els investigadors francesos van poder comprovar que les factures s'havien falsificat, bé en l'emissió o bé respecte a l'empresa que presumptament les emetia.

Els detinguts ja eren coneguts per la policia


Els investigadors van detectar vinculacions entre diverses empreses que realitzaven una operativa semblant. Es va detectar la vinculació de les mercantils a dos individus residents en aquest país, que ja eren coneguts pels investigadors perquè tenien antecedents policials per fets similars.

Aquesta primera investigació va posar en relleu que s'havien creat múltiples mercantils fictícies administrades per testaferros, per fer estafes mitjançant el lloguer de vehicles a llarg termini, que després venien com si fossin els propietaris legítims i sense pagar el lloguer.

Els investigadors van començar a investigar delictes d'estafa comesos per banda organitzada, frau d'IVA, falsedat documental, abús d'actius corporatius i blanqueig de capitals. Van vincular 66 empreses a la investigació, amb gairebé 340.000 euros defraudats.

A mitjans del 2020 els investigats es van desplaçar a la demarcació de Tarragona i la Guàrdia Civil va iniciar una investigació i van identificar la logística de l'organització. La banda va adquirir vehicles per desplaçar-se i nombrosos terminals telefònics i informàtics per continuar amb el desenvolupament de l'activitat il·lícita.

La investigació conjunta va permetre localitzar 150 mercantils, quantificant el frau d'IVA en 1,5 milions d'euros, així com 2,9 milions a través de l'estafa comesa amb contractes de lísing amb 100 vehicles implicats.

Durant l'entrada a un dels domicilis de la província de Tarragona, el líder de l'organització va intentar fugir saltant al jardí de l'habitatge veí, però fou interceptat i reduït pels agents policials. El detingut, de nacionalitat libanesa, intentava escapar amb una gran quantitat de diners.

Els tres detinguts a Espanya, després de ser presentats a l'Audiència Nacional, van ser ingressats a la presó pendents de la seva extradició a França, on seran posats a disposició de la justícia francesa pels delictes comesos. Els quatre detinguts a França han estat posats en presó provisional.
Participació