POLÍTICA

Tania Agudo: «Cal que els joves s'impliquin en la política, que hi vagin entrant»

"Em sento integrada en la dinàmica del grup municipal i en la vida política" local, diu la nova regidora del PSC Reus

per Marc Busquets, Reus, Catalunya | 19 de juliol de 2021 a les 07:00 |
La regidora Agudo, al Pallol, durant l'entrevista amb Reusdigital.cat | Marc Busquets
Al ple municipal del passat juny, Tania Agudo (Reus, 1990) va prendre possessió del càrrec com a regidora. Ho va fer al grup del PSC, en substitució de Sandra Guaita, ara diputada al Congrés. "Em va aconsellar que gaudís de l'experiència" a la política de la ciutat, apunta. Professional de l'ensenyament, apunta al "necessari canvi" que creu que la ciutat demana. "I els socialistes som la clau per fer-lo possible. Som l'alternativa", exposa en una entrevista a Reusdigital.cat

La trobada amb Agudo té lloc en una cèntrica terrassa del nucli antic, al Pallol. La socialista, vinculada de fa temps al grup municipal, ha fet el pas i ara és a primera línia. 

- Substitueix Sandra Guaita. 

- Ara fa uns dies, en l'acte de balanç del mandat que vam fer al sud, vam poder parlar una estona. Em va donar bons consels. Que tiri endavant, que sigui valenta i que gaudeixi del moment, perquè és bonic. Em va aconsellar que gaudís de l'experiència, en definitiva. Ella té experiència, i per tant tot el que em digui ho trobo positiu. 

- Com ha estat l'aterratge a la primera línia de la política municipal?

- Fa uns tres anys que formo part del grup municipal, i de l'executiva. N'he après molt, en aquesta etapa, de la mateixa manera que des de que faig de regidora n'aprenc moltes altres, de coses. Compto amb el suport dels companys, el que va molt bé per seguir tirant endavant i créixer a la política. La meva tasca ara és diferent i vull anar a totes. 

- Se sent pressionada?

- No, no per ara. Potser no m'hi sento perquè he anat entrant a poc a poc a la política, anant als barris, parlant amb molts veïns i fent feina. No sento pas que res hagi canviat, a la meva vida. 

- Poc o molt, deu ser un pas important. 

- I tant. Que et comencin a conèixer, haver d'anar a més actes... Tot són cares noves, tot està passant de cop, sí, però res més enllà. 

- La presa de possessió va ser atípica, com tot ho és en temps de pandèmia. 

- Sí. Vaig estar sola, sense els companys. Vaig estar una mica nerviosa, però vaja, és el que toca. Vaig demanar a la família que es connectés en línia per seguir l'instant en concret, i quan es va acabar em vaig posar a intervenir-hi. 

- És de les regidores més joves del ple. No és gaire habitual, trobar-se'n en segons quins escenaris polítics. 

- L'important és que la gent jove s'impliqui en la política, sigui quin sigui l'escenari. Que hi vagi entrant. Els joves hem de trobar el nostre lloc en l'agenda política, i aportar-hi el que tenim: l'empenta, i la il·lusió. Els més veterans tenen experiència, cert, però aquesta és tan sols una qüestió de temps. En tot cas, trobo positiu que hi hagi sovint cares noves a la política. 

- Què la va fer decidir, en el seu cas?

- Mai havia estat gaire vinculada a la política, és així. El cas és que els socialistes van muntar una parada informativa al barri dels meus pares, a Misericòrdia, i el Dani (el regidor socialista Daniel Marcos), un bon amic, em va convidar a anar-hi. Un cop allà vaig poder conversar amb el portaveu Andreu Martín, si bé ja ens coneixíem d'abans. Vam parlar de les escoles, de les nostres experiències, de l'ensenyament a Reus. Al cap d'uns dies em va trucar per dir-me que havia vist quelcom en mi i que volia que em sumés a la llista. Ho vaig voler provar, i em va enganxar. 

- Precisament el regidor Marcos va defensar, al ple, una moció per fer costat al jovent. Creu que en clau local és un col·lectiu que té mancances?

- Sí. Hi ha molta feina a fer. Els joves som el futur, som els qui ho movem tot. 

- Marcos va posar l'accent en àmbits com l'habitatge. 

- Perquè és una qüestió important, com la formació. El cert és que es produeix una dinàmica en què si no tens una bona formació, no pots optar a segons quins llocs de feina; i si no tens una feina on et paguin com cal, no pots accedir a un habitatge. I després passa el que passa, que els joves se'n van fora, a estudiar o a treballar, i que la ciutat hi surt perdent. 

- El seu camp és l'ensenyament. Quina anàlisi en fa, de la situació a Reus?

- La clau, per a mi, són les ràtios. Hi ha alumnes amb unes necessitats especials que cal atendre, i no sempre hi ha els recursos adequats. La matrícula viva tampoc ajuda, segons com; que t'arribi una criatura de cop fa que la ràtio encara sigui més elevada fan més complicada la feina dels docents. Considero que des de la regidoria no es fa tot el que s'hauria de fer. 

- Al PSC també ha desenvolupat tasques a la secretaria de Feminismes i Igualtat. Les troba adequades, les polítiques municipals en aquesta àrea?

- No em sembla pas que hi hagi una línia clara, en aquest àmbit. Trobo que hi ha molta feina a fer. Començaria per obrir un gran debat d'on en puguin sorgir solucions. 

- S'ha incorporat justament a l'equador del mandat. I com ha dit, van fer un acte en l'entorn de la biblioteca Pere Anguera. Què els expliquen, els veïns?

- Que fem bona feina, i que comparteixen les idees que tenim. Som el primer grup de l'oposició, i queda camí per fer. Ara vindran dos anys de molta feina, i això és estimulant. En tot cas, que els veïns d'un barri et diguin que comparteixen allò que els has expressat vol dir que els som propers. 

- Ho diu per què creu que el govern no?

- El govern no es preocupa pels barris. L'alcalde els visita, d'acord, però se'n preocupa? Escolta els veïns, hi connecta? Als barris, el que jo m'he trobat és gent decebuda amb el govern de Reus. Ens transmeten que els manca neteja, manteniment, enllumenat. Els manca de tot. Si cada cop que el batlle anés als barris s'escoltés la gent i els fes cas, potser tots estarien més contents. 

- Sembla que el PSC ja estigui en campanya. 

- Reus necessita un canvi, i els socialistes som la clau per fer-lo possible. Nosaltres som l'alternativa. Som el canvi. L'alcalde ja ha tingut el seu temps, la seva oportunitat, i ha de cedir el seu lloc a altres propostes de govern. 

- El PSC és l'alternativa o part, de l'alternativa?

- Som l'alternativa. 

- Voldria fer trajectòria, doncs, a la política municipal?

- Sí. Si bé sento que em manca molt per aprendre, em sento integrada en la dinàmica del grup municipal i en la vida política. Em sento forta, amb ganes de fer coses i amb ganes de donar el millor que tinc. 

- Com se l'imagina, el Reus de 2023?

- Amb Andreu Martín d'alcalde. Han deixat una ciutat com mai l'havíem tinguda. Hem d'aixecar Reus, l'hem de fer millor. 
Participació