SOCIETAT

L'Ajuntament impulsa iniciatives de suport al dol per una mort gestacional o perinatal

Crearà un espai de memòria al Cementiri, un llibre de registre de nadons a l'Arxiu i un servei d'informació i acompanyament per a les famílies

per Alba Cartanyà, Reus | 13 de juliol de 2021 a les 12:49 |
Una imatge de la roda de premsa d'aquest dimarts 13 de juliol | Ajuntament de Reus
L'Ajuntament de Reus, a través dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, juntament amb el col·lectiu Dol d'Estels, l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, i la delegació territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, impulsa un nou projecte per donar veu i suport a les famílies en dol per una mort gestacional o perinatal.

En el context del 150è aniversari del Cementiri General de Reus s'està impulsant la creació d'un espai de memòria col·lectiva al recinte funerari, un llibre de registre dels nadons a l'Arxiu Municipal i un servei d'informació i acompanyament a les famílies que han sofert la pèrdua d'un fill durant l'embaràs, el part o al cap de poc temps de néixer.

Es tracta d'un dol molts cops silenciat i menystingut a causa del desconeixement social d'aquesta realitat, fruit del tabú que encara s'arrossega a la nostra societat, i que provoca conseqüències en el comportament, comentaris i reaccions que molt sovint afecten negativament a les mares i pares que passen per aquesta experiència dolorosa.

Des dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, amb el col·lectiu Dol d'Estels, l'entitat que acull part de les famílies en dol per una mort gestacional o perinatal a la província de Tarragona, l'Hospital Universitària Sant Joan i membres del Col·legi Oficial de Psicologia es va fer un treball de reflexió col·lectiva al voltant de les necessitats de reconeixement i acompanyament d'aquestes mares i pares. D'aquesta manera, s'ha previst la creació d'un espai de memòria col·lectiva al cementiri de la ciutat. També es crearà un llibre de memòria a l'Arxiu Municipal on les famílies podran enregistrar aquests infants, que no poden constar al Registre Civil, i donar-los un reconeixement.

A l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus s'establirà un servei d'informació i/o acompanyament en tot el procés, des del moment en què s'informa una família fins al naixement-mort de l'infant, tant des de la vessant dels professionals de la psicologia com del procés de comiat i gestió del dol. A més a més, el projecte vol que des de Reus es reconegui i es parli del dol gestacional i perinatal, donant visibilitat a nivell social a aquesta realitat, i facilitant l'estructura participativa per donar veu a les famílies que travessen el dol per la pèrdua del seu nadó, siguin quines siguin les setmanes d'embaràs.

Participació

La primera part d'aquest projecte arrencarà el pròxim 15 de juliol amb una enquesta per a recollir les vivències i les necessitats de les mares, pares i famílies que estiguin vivint o hagin viscut aquest dol i els professionals que les acompanyen. L'enquesta estarà oberta des del 15 de juliol fins al 15 de setembre i es podrà contestar a través de la plataforma de participació de l'Ajuntament de Reus. 

Podran participar en l'enquesta les mares i pares i familiars majors de 12 anys que hagin tingut relació amb una experiència de dol gestacional o perinatal; i també els professionals que hagin tingut relació amb aquesta realitat. No s'ha d'estar empadronat a Reus necessàriament per poder emplenar l'enquesta.

El segon espai de participació serà al voltant del 15 d'octubre, Dia Internacional per a la visibilització de la mort gestacional i perinatal, jornada en la qual es portarà a terme una posada en comú dels resultats i un aprofundiment del contingut amb totes les persones que hagin contestat l'enquesta i vulguin continuar treballant en aquest projecte.
Participació