MOBILITAT

Reus registra més de tres accidents mensuals amb patinets elèctrics implicats

Pellicer i Vázquez es mostren "preocupats" per l'ús dels vehicles de mobilitat personal i afirmen que continuaran amb la política sancionadora

per Adrià de las Heras, Reus | 12 de juliol de 2021 a les 12:48 |
Imatge d'arxiu d'un patinet elèctric | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'alcalde Carles Pellicer i la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, s'han mostrat "preocupats" per l'ús del patinet elèctric a la ciutat. En una roda de premsa aquest dilluns 12 de juliol al matí, han anunciat que a Reus hi ha hagut 37 accidents de trànsit amb patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal implicats, des del mes d'agost de l'any passat.

Aquestes dades es recullen des de l'entrada en vigor, el mes d'agost de 2020, de la modificació de l'ordenança de civisme. D'aquesta manera, Reus ha tingut, de mitjana, 3,37 accidents mensuals amb patinets elèctrics implicats.
 

El balanç d'aquest any, segons les autoritats reusenques, és preocupant. Han detectat un augment de la sinistralitat i un augment dels ferits. De fet, un 78% d'aquests accidents són amb ferits. Més enllà de les dades, Pellicer ha volgut destacar la sensació "d'augment de la inseguretat que provoquen aquests vehicles". L'alcalde ha mostrat la seva preocupació per l'evolució de les dades, i ha afirmat que la Guàrdia Urbana donarà continuïtat a la política de formació i sanció per reduir la sinistralitat i la sensació d'inseguretat. "Reclamo responsabilitat als usuaris", ha manifestat Pellicer.

Vázquez ha volgut destacar que aquesta no és una problemàtica que afecti especialment els joves com es podria arribar a pensar. La regidora creu que els estudiants han tingut una bona rebuda de les xerrades als instituts i que es tracta d'un problema que afecta per igual les diferents franges d'edat. Per això es considera que s'haurien de mantenir les sessions pràctiques i xerrades dirigides a un públic adult.

Sancions

Des de l'agost de 2020, la Guàrdia Urbana ha aixecat 995 actes a usuaris del patinet elèctric, patins, monopatins i bicicletes per circular per voreres o altres espais destinats a l'ús dels vianants. Pellicer ha afirmat que des de la policia de la ciutat se seguiran sancionant actituds irresponsables dels usuaris de patinets elèctrics. "No sabem com més ho hem de dir", ha exclamat el batlle per justificar l'augment de les sancions a la ciutat.

De totes maneres, tal com ha remarcat la regidora del ram, no abandonaran la línia pedagògica que havien seguit fins ara. Complementaran l'augment de xerrades i sessions pràctiques sobre l'ús d'aquests vehicles i la política sancionadora. Vázquez ha afirmat que les activitats pedagògiques "no són suficients". Preguntats sobre la possibilitat d'augmentar l'import de les sancions, la regidora ha afirmat que aquesta no és una opció de moment perquè des d'instàncies superiors s'estableix un topall per aquestes multes.

A més a més, Vázquez ha desgranat les dades que han recollit durant aquest any. Per justificar l'augment de la sinistralitat, la regidora ha mostrat que durant els últims 5 mesos del 2020 la mitjana mensual d'accidents era de 2,8. Però els 6 primers mesos de 2021 aquest indicador ha escalat fins a 3,84. El mateix passa amb els indicadors de gravetat d'aquests accidents: el percentatge de sinistres amb ferits ha pujat del 57% al 78%.

Normativa sobre patinets

Pellicer i Vázquez han remarcat durant les seves explicacions que la vorera no pot ser utilitzada pels patinets elèctrics. Així, Pellicer ha reclamat "responsabilitat als usuaris" i el compliment de les normes de circulació. En aquest sentit, també han volgut deixar clar que no poden circular dues persones sobre un sol patinet i han demanat "prudència" i "corresponsabilitat". El principal problema arriba amb la falta de regulació del casc i, tot i que el consistori no pot obligar els usuaris a portar casc, sí que demana i recomana el seu ús.

Pellicer ha qualificat d'"inexplicable" que aquest aspecte encara no s'hagi regulat des d'altres autoritats. L'alcalde de la ciutat ha volgut aclarir que "no estem en contra de l'ús del patinet elèctric; estem en contra dels que no l'usen amb responsabilitat", i ha conclòs que cal "posar solucions" al problema generat per la circulació d'aquests vehicles.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: