1 de 10
MEDI AMBIENT

Retiren vint ous del niu de la tortuga babaua de Tarragona

Està oberta la borsa de voluntaris per vigilar l'àrea ara perimetrada i protegir els que s'han quedat a la platja del Miracle

El niu de tortuga babaua, a la platja del Miracle de Tarragona. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona, Catalunya | 12 de juliol de 2021 a les 11:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El primer niu de tortuga babaua a les platges del terme municipal de Tarragona des de 2014 serà vigilat per prop d'un centenar de voluntaris en torns de dues hores. Un exemplar d'aquesta espècie marina es va avançar a l'inici de la campanya de vigilància de platges aquest passat divendres, a la platja del Miracle, en el que és per ara un dels quatre nius que hi ha a la costa catalana.

L'espai està perimetrat i tècnics del Departament de Medi Ambient de la Generalitat en van retirar una vintena per tal de garantir que alguns d'ells sobrevisquin al temps d'incubació. La resta dels 99 -dos dels quals trencats- s'estaran entre 40 i 70 dies a la platja tarragonina aprofitant la temperatura del sol i de la mateixa sorra.

Per tal d'evitar actes vandàlics o l'actuació de depredadors, no tan sols s'ha perimetrat la zona sinó que fins a cinc entitats ecologistes s'han ofert a gestionar el voluntariat per controlar l'accés a les immediacions. Concretament, es tracta de l'Associació Mediambiental La Sínia, Ecologistes en Acció, la plataforma Salvem la platja Llarga, el GEPEC i el GATA.

Des de La Sínia, Andrea Córdoba ha explicat que ja han recollit 35 sol·licituds per fer-se voluntari i cobrir algun dels torns. Sobretot incideixen en la necessitat de ser presents a la nit, quan és més "perillós" donat que no hi ha afluència de gent a la platja que pugui controlar qualsevol fet que atempti contra el niu.

Tarragona compta des del 2014 amb un programa per vigilar les platges a l'estiu per tal de tenir cura de la fauna. Va ser al 2014 quan es van detectar dos nius de tortugues a la platja Llarga i a la platja Arrabassada. El treball conjunt amb les entitats es coordina des de l'Ajuntament, a través de la regidoria de Medi Ambient. En la seva estrena en el nou càrrec, Eva Miguel (CUP) ha explicat que qualsevol persona que es vulgui apuntar com a voluntària ho ha de fer a través del correu mediambient@tarragona.cat. A més, Miguel ha destacat que aquesta cada cop més freqüent arribada de nius a les platges mediterrànies podria ser a causa del "canvi climàtic".

Presència, sí, nius, no


Les tortugues babaues són velles conegudes per als pescadors de la costa tarragonina, especialment a la zona més pròxima al Delta de l'Ebre. Algunes d'elles, històricament, mentre neden s'enreden a les xarxes d'arrossegament i el seu punt erràtic els ha fet guanyar el sobrenom de babaues -originalment, caretta caretta-. A causa d'aquest coneixement, i que es tracta d'una espècie protegida, ja existeix un programa amb la Generalitat per tal que els pescadors puguin avisar quan es produeix la pesca involuntària d'aquests animals.

Però si bé és freqüent la seva presència al mar Mediterrani, no és així amb els nius, que fins fa uns anys eren exclusius per a les àrees més càlides del planeta. Segons Laureà Giné, cap de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Tarragona, el motiu de l'arribada a la costa catalana podria ser el canvi climàtic amb la conseqüent pujada de temperatures, o bé es podria deure a una conducta erràtica de buscar nous espais de nidificació.

En el cas de la platja del Miracle, segons Giné la mateixa tortuga va intentar endinsar-se a la sorra en una altra part, però la presència de gent la va fer tornar a l'aigua. Ja més tard va poder completar la nidificació al centre de la platja i habilitar-hi un clot d'entre 30 i 50 centímetres.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: