1 de 10
RACONS DE REUS

La plaça del Bisbe Grau

Una imatge de la plaça del Bisbe Grau | Marc Busquets
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 18 de juliol de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El segon lliurament de la sèrie Racons de Reus el dediquem a una encara poc coneguda plaça del Carme. Dedicada al Bisbe Grau, es va inaugurar el febrer de 2019 després d'un període de millora a càrrec de les brigades municipals. Tot plegat, fruit de la iniciativa popular, que va instar el consistori a impulsar el projecte de reforma a través dels pressupostos participatius de 2018. S'hi van destinar 15.000 euros. 

La plaça del Bisbe Grau és un petit oasi a l'atapeït barri del Carme reusenc. Convida a seure, a desconnectar un instant de la rutina i de les vies obertes al trànsit, properes i de vegades sorolloses. Protegit pels arbres, l'espai acull el veí de la zona i el curiós que tomba, així com el reusenc atrafegat. Punt de trobada, és un racó del terme pensat com a refugi, i també per fomentar la convivència. 

Els brètols, això sí, ja n'han fet de les seves. La placa de la plaça llueix guixada amb noms d'aquells que necessiten deixar petjada al patrimoni, inclosos perfils a les xarxes per donar-se a conèixer. Un bloc de pedra, de 2002, dedicat al Bisbe, presideix l'espai. A la vora, la façana de la casa natal del religiós ostenta la placa amb garlanda i fulles, i l'escut del clergue. L'edifici, construït entre els segles XVIII i XIX al carrer de Sant Benet, incorpora precisament una petit capella dedicada a aquest. 
 

La placa de la plaça del Bisbe Grau Foto: Marc Busquets


Joan Baptista Grau i Vallespinós va néixer a Reus el 1832 es va morir a Tábara (Zamora) el 1893. Es va formar a la nostra ciutat i a Barcelona, per llicenciar-se el 1856. El 1859 va ser ordenat sacerdot i, tres anys després, nomenat canonge de la catedral de Las Palmas. Més endavant, va ser nomenat canonge a Tarragona, així com president de la Societat Arqueològica de Tarragona. El 1874, a banda, va fundar l'Associació de Sacerdots Missioners.

Posteriorment va ser designat com a bisbe d'Astorga. Va ser el 1916 quan a Reus es va decidir dedicar un carrer al bisbe (ara el trobem a l'entorn del barri Gaudí, si bé abans va ser a l'actual carrer de la Presó. La seva casa natal, sense gaire rellevància arquitectònica, és Bé Cultural d'interès local.
 

Detall de la façana de la casa natal del Bisbe Foto: Marc Busquets

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: