1 de 10
VIDA MUNICIPAL

Pellicer «reordena» el control econòmic i jurídic del Grup Ajuntament a través d'un decret d'alcaldia

Per dotar als ens dependents d’una "major autonomia" en la seva gestió

Una imatge del batlle de Reus, Carles Pellicer | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 9 de juliol de 2021 a les 13:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El batlle, Carles Pellicer, ha explicat les característiques d'un nou decret d’alcaldia, en relació al control econòmic i jurídic del grup Ajuntament . Segons ha dit, en el moment actual "es donen les condicions objectives per reordenar els controls previs per part de la Intervenció i la Secretaria de tots els actes de contingut econòmic de les entitats dependents del consistori", decretats aquests “amb caràcter excepcional i urgent” l’agost de 2012 per la situació financera de les arques municipals. 

La modificació del decret, signada per l’alcalde recenment, "busca mantenir el control i el rigor en la gestió del Grup Ajuntament, dotar als ens dependents d’una major autonomia en la seva gestió; i estalviar recursos i temps per a totes les parts implicades, que es poden aplicar a tasques de major valor afegit", segons Pellicer. “Hem posat ordre a l'Ajuntament. Hem redreçat totalment el control societari. I encarem un futur ple d'oportunitats, amb plans d'inversions potents, que han de redundar en el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania de Reus. Els reusencs i les reusenques poden estar convençuts que l'Ajuntament de Reus té i seguirà tenint uns mecanismes de control econòmic i jurídic rigorosos”, ha afirmat l’alcalde. En aquesta línia, ha indicat que "passat l'estiu" es concretaran alguns dels nous plans d'inversió. 

El decret de 2012, ha argumentat, "es fonamentava en els informes de control financer i els informes conjunts de la Secretaria i la Intervenció municipals". Pellicer ha afirmat que "durant els darrers anys, el Grup Ajuntament ha anat aplicant les determinacions d’aquella resolució, i n'estem molt satisfets, dels resultats”. “A dia d'avui, la situació "d’excepcionalitat i urgència" sobre la qual se sustentava el decret de 2012 "ja no es dona”, ha ronat l'alcalde.

I no es dona, ha afegit, per la "sortida" de l’Hospital Sant Joan de Reus i "altres societats dependents", el que ha "reduït de manera significativa" el pressupost del Grup Ajuntament, i en conseqüència, "el volum de gestió de recursos humans i de contractació". Una altra raó, segons Pellicer, és "l’experiència i la professionalització de les assessories jurídiques de les societats, complementades amb les secretaries dels consells d’administració, dotades per lletrats funcionaris de l’Ajuntament, que garanteixen un adequat grau de compliment de la normativa". Finalment, ha exposat que "l'actual sistema de control previ suposa un gran volum de tasques que amb altres mecanismes de control es pot veure alleugerit i accelerar la presa de decisions del grup empresarial".

El nou decret manté l'assessorament legal en la resta d’assumptes i matèries relacionades amb les tasques de coordinació de l’assessoria jurídica entre l’ajuntament i les societats municipals que es realitza des de la Secretaria General. Pellicer ha posat igualment l'accent en què "manté i potencia la fiscalització prèvia" en els ens subjectes per normativa a control previ (organismes autònoms municipals) i que, per tot plegat, "s’optimitza el control permanent i l’auditoria pública, per a la resta d’entitats, les quals seran objecte, com fins ara, d’observacions i recomanacions de millora en la seva gestió".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: