JUDICIAL

L'acusat de calar foc a casa seva per una disputa conjugal a Valls evita la presó per acord de conformitat

L'home, que s'enfrontava a una pena de 15 anys de presó, haurà d'indemnitzar la seva exdona amb 50.000 euros

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 5 de juliol de 2021 a les 12:56 |
Imatge del judici a un veí de Valls que va calar foc a casa seva per desavinences amb la seva exdona, a l'Audiència de Tarragona | ACN
Un veí de Valls acusat d'incendiar casa seva per una disputa conjugal ha pogut eludir la presó. Per acord de conformitat, l'home, que s'enfrontava a una pena de 15 anys de presó, ha estat finalment condemnat a dos anys de presó com a autor d'un delicte d'incendi amb perill per a la vida de les persones (amb execució de la pena suspesa).

El processat, de 58 anys d'edat, va confessar-ho a la policia in situ el mateix dia dels fets, el 23 d'agost de 2016. Va ruixar l'habitatge amb benzina i hi va calar foc per desavinences sobre la venda de l'immoble amb l'exdona, a qui haurà d'indemnitzar amb 50.000 euros. Així ho han acordat les parts aquest dilluns a l'Audiència de Tarragona, on estava prevista la vista oral. La sentència s'eleva a definitiva. L'acord recull, com a circumstàncies atenuants, que l'home confessés els fets (de fet, es va quedar fora de la casa després de calar-hi foc, fins que va arribar la policia), i que patia un lleugera disminució de les seves capacitats intel·lectives i volitives.

També té en compte la reparació parcial del dany (ja ha consignat 15.000 euros) i dilació extraordinària. L'acusat haurà d'indemnitzar la seva exdona amb 50.000 euros, així com també als seus tres fills (amb les quantitats de 5.560 euros, 850 euros i 6.557 euros, cadascun d'ells). Inicialment, segons l'escrit d'acusació, se li reclamaven més de 100.000 euros. A l'asseguradora haurà de sufragar la quantitat de 1.885 euros i a una veïna afectada, 747 euros.

Una vintena de desallotjats, però sense ferits

El succés, que va tenir lloc el 23 d'agost del 2016, va obligar a desallotjar una vintena veïns de les cases properes, però ningú va resultar ferit. La parella feia tres mesos que vivia en domicilis diferents degut a problemes conjugals que van derivar en una separació de fet. Ell s'havia quedat a viure a l'habitatge familiar juntament amb dos fills.

Segons la fiscalia, discutia freqüentment amb la dona sobre el destí d'aquest immoble. En concret, tenien desacords sobre la seva venda. El dia dels fets, l'acusat va trucar per telèfon un dels seus fills i va dir-li que si la seva mare no es presentava a casa immediatament amb 30.000 euros per a la seva venda procediria a cremar l'habitatge. El fill va intentar tranquil·litzar-lo, però no va aconseguir-ho i, preocupat pel que pogués fer, va alertar la policia.

Una patrulla de la Policia Local es va entrevistar amb l'home, que es trobava tot sol a casa, però no va observar res estrany i va abandonar el lloc. Tot i això, al vespre l'acusat va anar apilant diversos mobles al mig del menjador. Després va ruixar gasolina per totes les habitacions i mobles de la casa, i va fer foc amb un encenedor. No van haver-hi ferits, però sí que es van produir nombrosos danys a l'habitatge, així com en els mobles i pertinences de la família, i a la casa dels veïns. L'immoble familiar en qüestió finalment va ser venut, segons fonts judicials.
Participació