1 de 10
FRUITA SECA

El Panel de tast de l’avellana compta amb els primers tastadors especialitzats

Una imatge del panel de tast | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 2 de juliol de 2021 a les 16:32 |
Aquest article es va publicar originalment el 2 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"L'anàlisi sensorial és una eina potent per poder definir la qualitat dels productes agroalimentaris i donar-los valor afegit", assenyala la investigadora de la Unitat de Nutrició i Salut del centre tecnològic Eurecat i responsable de la formació del Panel de tast de l'avellana, Nàdia Ortega, que ha conclòs aquest passat mes de juny amb els 10 primers tastadors especialitzats per valorar i descriure aquest producte.

L'inici d'un Panel de tast de l'avellana és una de les accions que du a terme l'Oficina Tècnica de l'Avellana, coordinada per Eurecat i impulsada pel departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus, així com del departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida.

"La creació del panel de tast s'emmarca dins de les accions del Pla estratègic de valorització de l'avellana i, sens dubte, servirà per poder reivindicar encara més la qualitat gustativa de la nostra avellana", manifesta el director dels Serveis Territorials del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Àngel Xifré.

En aquest sentit, el director de l'Oficina Tècnica de l'Avellana i tècnic del departament d'Innovació Turística d'Eurecat, Jaume Salvat, explica que el panel té "una funció social per conèixer millor el producte i així també donar-li reconeixement, i una altra orientada a les empreses per poder millorar els estàndards de qualitat i comptar amb millors arguments de venda".

En les sessions de treball i formació amb els tastadors s'ha definit la fitxa descriptiva de l'avellana, amb aspectes visuals globals i els atributs a avaluar com color, torrat, textura, ranci i la roda de perfil aromàtic. Així mateix, s'ha decidit centrar-se en primer lloc en la fitxa descriptiva de l'avellana torrada de la varietat Negreta. En l'última sessió, s'han presentat tres productes sota aquesta categoria, avellana torrada de Reus, per avaluar-ne tots els atributs en la fitxa descriptiva definida i treballada, el que ha posat de manifest que les mostres diferien en l'anàlisi sensorial malgrat trobar-se sota el mateix reclam i categoria de producte, el que mostra el potencial d'aquesta eina.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: