MÓN EMPRESARIAL

Sanció de 180.000 euros a IQOXE per l'explosió a la Canonja

Inspecció de Treball determina que l'empresa és responsable dels fets succeïts pels diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral

Imatge d'arxiu d'una concentració veïnal per la seguretat a IQOXE. | Josep M. Llauradó
per Reusdigital.cat, Tarragona | 2 de juliol de 2021 a les 10:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha proposat una sanció de 180.000 euros a l’empresa IQOXE per una infracció molt greu per l’explosió en què van morir tres persones (dos treballadors de la planta de la Canonja i un veí de Tarragona) i quatre en van resultar ferides durant el procés de producció de la substància MPEG 500.
 
L’accident laboral es va produir el 14 de gener de 2020 com a conseqüència de l’explosió d’un reactor de la factoria, dedicada a la producció d’òxid d’etilè, glícoles i derivats d’etilè i propilè. La proposta de sanció, basada en la gravetat de la infracció, "és el resultat final d’una exhaustiva investigació i l’anàlisi de documentació molt complexa per part de la Inspecció de Treball de Catalunya", segons informen en un comunicat.

FOTOS Explota la petroquímica de Tarragona


 
Prèviament, la ITC va tramitar un acte d’infracció per obstrucció contra l’empresa IQOXE per "les contínues dilacions en el lliurament de la documentació requerida per la ITC i els obstacles posats en el curs de les actuacions".

A més, paral·lelament a la proposta de sanció per una infracció molt greu, s’acompanya la proposta de recàrrec de prestacions a la Seguretat Social de les persones treballadores afectades per la falta de mesures de seguretat i salut laboral que van patir l’accident. Finalment, la ITC assegura que comunicarà les actuacions a l’Autoritat Laboral, i a la instància judicial penal coneixedora de la causa "amb la qual ha col·laborat i seguirà col·laborant si es requereix".

Mentrestant, la companyia ha presentat recentment al·legacions a l'informe d'Inspecció de Treball que assenyalava que s'havia vulnerat el dret de vaga de la plantilla. Aquesta darrera sanció forma part dels 7 expedients iniciats per ITC contra IQOXE per denúncies dels treballadors.

Reaccions de CCOO i la CUP

CCOO ha valorat "positivament" la sanció de 180.000 euros que la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha proposat per a l'empresa IQOXE arran de l'explosió que va causar tres morts i quatre ferits el 14 de gener del 2020. El sindicat ha considerat que la resolució de la investigació "dona la raó a les denúncies del sindicat pels continus incompliments per part de l'empresa en matèria de prevenció i seguretat laboral".

CCOO també ha celebrat la proposta de recàrrec de prestacions a la Seguretat Social dels empleats afectats que ha fet la ITC. Alhora, el sindicat ha recordat "a les administracions i a l'AEQT que encara hi ha pendents les reivindicacions per la millora de la seguretat al polígon petroquímic de Tarragona". En aquest sentit, CCOO ha exigit la participació en les meses tècniques per revisar els plans d'autoprotecció externs i interns, i la coordinació entre empreses per garantir la seguretat tant dels treballadors com de la ciutadania, "davant la manca d'avenços en aquest sentit".

També ha exigit a la direcció d'IQOXE "el compliment de les mesures de seguretat i la participació de la representació de la plantilla en els criteris d'elaboració del pla d'autoprotecció de l'empresa".

Al seu torn, la CUP s'ha mostrat molt crítica amb la sanció "molt greu" que Inspecció de Treball ha interposat a l'empresa IQOXE. En un comunicat, els independentistes han descrit com "escandalós" que "un accident que va comportar la mort de tres persones acabi amb una sanció de només 180.000 euros".

En aquest sentit, la diputada Laia Estrada ha explicat que "a les empreses els surt més rendible pagar sancions i estalviar-se el que haurien d'invertir en seguretat i evitar contaminar". 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: