1 de 10
PATRIMONI

Faran una escultura de la «venedora d'anissos» de la Boca de la Mina

Obra de la reusenca Mercè Bessó

La venedora, a la Boca de la Mina | CIMIR
per Reusdigital.cat, Reus | 1 de juliol de 2021 a les 13:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament ha encarregat a l'artitsta reusenca Mercè Bessó una escultura figurativa representativa de la Venedora d'anissos, que completarà la reforma del passeig de la Boca de la Mina.

L'obra, que es portarà a terme en coordinació amb els serveis tècnics municipals, serà de tall figuratiu, inspirada en fotografies antigues de les venedores d'anissos que entre els segles XIX i XX s'instal·laven a la Boca de la Mina. L'escultura estarà modelada amb fang i, finalment, fosa en bronze.

Una figura històrica


La Venedora d'anissos és un personatge vinculat a la història de la Boca de la Mina. L'anada a la Boca de la Mina era una pràctica habitual durant el segle XIX i de bona part del XX. S’hi anava en sortides familiars, els caps de setmana o bé en dies de festa, com per la Mona.

Per això "hi tenia importància la presència de la venedora d’anissos i dolços, normalment una senyora d’edat i pobre. Una feina per a la qual necessitava el permís de l’Ajuntament", s'ha indicat des del consistori. Anar a la font i consumir anissos o bé els bolados (una massa de sucre sòlida i lleugera, que es desfeia en aigua per fer-la dolça i refrescant) era un costum generalitzat.

A mitjan del segle XIX hi havia, simultàniament, diverses venedores d’anissos que s’hi estaven durant tot l’any i que podien instal·lar les seves taules a tocar. Se'n coneixen algunes, com la Maria Sans, que hi era des del 1827 i que el 1871 es considerava una de les més antigues; o l’Antònia Roger, que el 1871 ja era molt velleta i hi portava molts anys "prestant un veritable servei al públic", concreten els documents–; i Francesca Juanpere, també esmentada el 1871. Aquell any també es va parlar de fer-hi una caseta per dedicar-la a la venda de dolços.

Una artista eclèctica

Mercè Bessó (Reus, 1968) sempre ha estat oberta a tota mena de propostes creatives a partir de l'expressió a través de l’art figuratiu i molt realista. Principalment escultura, però també ha fet incursions a la pintura, al dibuix i a la il·lustració. Dins de l’escultura és especialista en modelar la figura humana i bustos.

Ha fet nombroses exposicions tan individuals com col·lectives, i ella mateixa destaca les que ha fet al Centre de Lectura de Reus, una d’escultura i una l'altra de pintura. A Reus hi té diverses obres, l’Anna, a la plaça de Domènech i Montaner; un relleu gran al col·legi Sant Josep i diversa obra religiosa, a la Prioral de Sant Pere i a Sant Josep Obrer.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: