LITERATURA

Un heroi de sempre

per Jordi Cervera Nogués, Reus | 25 de juny de 2021 a les 08:00 |
Detall de la portada d'una de les aventures d'"El Jabato"" | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Jabato. Todos los almanaques y todos los extras és una antologia molt singular de la col·lecció història de Bruguera que ara viu a sopluig de Penguin Random House que va adquirir l’editorial i els drets de publicació d’una infinitat de material històric.

Són 11 històries independents editades entre 1960 i 1965, editada en tapa dura i en format facsímil, és a dir, reproduint exactament les publicacions originals. Una magnífica manera de recuperar les històries però també una oportunitat de luxe per acostar-se a un personatge que és una fita història del nostre còmic i que si s'hagués editat als Estats Units, probablement parlaria de tu a tu als grans mites de la Marvel.

Tot un homenatge a la imaginació de Víctor Mora i al geni gràfic de Francisco Darnís que, a causa de l'èxit del personatge, va necessitar ajudants i va posar de manifest un estil singular que donava preferència a l'anatomia, el moviment.

Com a curiositat apunten les cròniques que primer dibuixava el fons i després hi afegia els personatges. Fos com fos parlem de dos genis brillants que, obligats a treballar a preu fet van veure eclipsada la seva vàlua i la seva projecció en una època fosca a l'hora de reivindicar la creativitat.

El Jabato va néixer el 20 d'octubre de 1958 i es va mantenir fins l'any 1966, tot publicant 381 episodis, quatre almanacs i diversos especials de vacances que apareixen en aquest volum. L'èxit va fer que fins i tot disposés de la seva pròpia publicació, El Jabato Extra, que es va publicar per primera vegada l'any 1962. Una meravellosa ocasió de recuperar clàssics i, sobretot per despertar la consciència al voltant de grans personalitats clau a l'hora de edificar el color dels nostres somnis infantils i juvenils.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: