PATRIMONI

El renovat passeig de la Boca de la Mina s'obre al públic el 4 de juliol

I del 6 al 9 de juliol es posaran en marxa tres noves rutes saludables

per Reusdigital.cat, Reus | 23 de juny de 2021 a les 13:16 |
La Font del Lleó, a la Boca de la Mina de Reus | Marc Busquets
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passeig de la Boca de la Mina quedarà definitivament obert al públic el 4 de juliol, una vegada completades les obres de la intervenció integral, que "han condicionat i dignificat un espai de gran valor natural, patrimonial i sentimental", segons fonts municipals. L’Ajuntament ha programat diverses activitats per celebrar l’obertura, i del 6 al 9 de juliol es posaran en marxa tres noves rutes saludables al voltant del passeig.

Nova font a la plaça de M. Àngels Ollé

En les darreres setmanes s’han estan enllestint els treballs finals inclosos en la primera fase del projecte de millora i recuperació del passeig que afecten el recorregut "per deixar-lo totalment a punt". Així, s’han col·locat papereres i altres elements de mobiliari urbà, com una nova font a la plaça de M. Àngels Ollé, i elements de senyalització, com ara els rètols informatius als 11 punts d’interès del recorregut, que aviat incorporaran un QR des d’on es podrà accedir a les versions en diferents idiomes dels textos i a informació complementària. Abans de l'obertura, s’enllestirà també la senyalització de servei als tres accessos al passeig.

Pel que fa al parc de les Olors, es manté encara tancat per "consolidar la plantació d’espècies vegetals". I pel que fa al Jardí agrari, inclòs en la segona fase del projecte, "els treballs van avançant d’acord amb el calendari previst", segons el consistori.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va anunciar a finals de 2019, en el decurs de la jornada Llum de Llull que es va fer a la biblioteca Xavier Amorós i que es va dedicar especialment a M. Àngels Ollé, que la ciutat batejaria amb el nom de la pedagoga Medalla d'Or de la Ciutat la futura plaça que es creava dins del projecte, just davant de l'escola Mowgli. 
 

Una imatge del passeig, un cop renovat Foto: Marc Busquets

 

Activitats d’obertura

Les restriccions en matèria de seguretat a causa de la pandèmia han desaconsellat l’organització d’esdeveniments de gran convocatòria per celebrar l’obertura del passeig i per això s’ha optat per programar diferents activitats de petit format per donar a conèixer els treballs que s’han dut a terme i fer el primer tast de les activitats que s’han creat al voltant del passeig, segons l'Ajuntament.

El diumenge 4 de juliol tindrà lloc una visita amb els veïns de l’entorn del passeig a la qual s’ha convidat també representants de les associacions de veïns de la ciutat, en què l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; i la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, acompanyats de tècnics municipals i d’altres representants del govern, donaran compte dels treballs realitzats.

Del 5 al 9 de juliol, de 6 de la tarda a 9 del vespre, s’instal·larà a la plaça M. Àngels Ollé un punt informatiu per donar a conèixer les tres rutes saludables que s’han dissenyat al voltant del passeig: una ruta curta caminant, una ruta llarga per caminar o córrer i una ruta en BTT.

El dia 8 es farà també la presentació als centres educatius de la ciutat de les guies didàctiques sobre el passeig que s’han elaborat a propòsit de les rutes culturals i les rutes de l’aigua que en destaquen els valors naturals, patrimonials, històrics i paisatgístics.
 

Una imatge de la bassa nova Foto: Reus.cat


Les guies didàctiques que s’han elaborat al voltant del passeig de la Boca de la Mina són eines per a l’aprenentatge actiu a partir dels recursos que aporta el passeig. En són quatre, de desenvolupades per a Infantil, Primària, Secundària i educació de persones adultes, on es combinen aspectes estratègics, com l’adaptació al currículum educatiu i operatius, amb exercicis per fer a l’aula i al propi passeig, que combinen aspectes culturals (ruta de cultura) i aspectes mediambientals (ruta de l’aigua).

A més, inclouen diferents tipus de materials didàctics, així com la connexió amb les noves tecnologies a través d'una aplicació mòbil (app) del passeig, mitjançant la geolocalització dels diferents punts d’Interès, minijocs i l’ús de la realitat augmentada. Estan destinades al col·lectiu docent, però també a professionals de la didàctica i adults.

Testimonis del passeig

En el marc del projecte s’han recollit 45 testimonis de persones de diferents edats que han volgut compartir els seus records i la seva vinculació sentimental amb el passeig de la Boca de la Mina. Aquests testimonis videogràfics s’han anat publicant als perfils del projecte a les xarxes i es poden recuperar al canal municipal de YouTube.

 
Participació