1 de 10
MÚSICA

La Coral i l'Orquestra de la URV homenatgen el llegat poètic d'Antoni Rovira i Virgili

Prop de 400 persones es van reunir al Palau Firal de Tarragona per celebrar el 30è aniversari de la Coral i els 20 anys de l'Orquestra

Final del concert d’aniversari de la Coral i l’Orquestra de la URV al Palau Firal i de Congressos de Tarragona | URV
per Reusdigital.cat, REUS | 23 de juny de 2021 a les 11:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les 400 persones que aquest dimarts 22 de juny han assistit al concert de la Coral i l'Orquestra de la URV al Palau Firal de Tarragona, han pogut escoltar per primera vegada la "Suite Rovira i Virgili", l'obra que Carlota Baldrís ha compost per a la commemoració dels 30 anys de la Coral i els 20 de l'Orquestra.

Va ser la manera de recordar el llegat poètic d'Antoni Rovira i Virgili i posar-lo en valor, així com de celebrar la trajectòria de les dues formacions musicals de la Universitat. Basada en els poemes "Collita darrera" i "Collita tardana", l'obra tenia per objectiu "captar l'íntima intenció de Rovira i Virgili, l'essència que s'amagava entre les paraules, els pensaments i els records de l'exili" que es reflecteixen en els textos del periodista i polític que dóna nom a la Universitat, explica Baldrís.

De fet, la compositora sent molt propers els textos de Rovira i Virgili perquè va viure les conseqüències de l'exili de prop: "He entès molt bé alguns sentiments que apareixen als poemes perquè vaig tenir l'avi exiliat a Pontellà, prop de Perpinyà". Per això volia que "la música vibrés en consonància amb un gran respecte" deixant que el llenguatge musical fluís lliurement en l'obra.

La Coral i l'Orquestra van interpretar les cinc parts que integren la suite: l'instrumental Matinal; Les músiques profundes, que transmet com la música servia d'evasió a Rovira i Virgili; Pentagrama burlesc, que recorda la música fresca dels musicals; Cant d'enyorança, centrat en l'exili, i Oda a Tarragona, que transporta al passat romà a través de la música. Abans de cada cançó, el professor del Departament de Filologia Catalana, Pere Navarro, va llegir els poemes que integraven cada part, i Elena de la Cruz, professora del Departament de Filologies Romàniques i experta en Rovira i Virgili, va posar-hi el context.

Va ser un concert d'aniversari "rodó", tant perquè es complien tot just 30 anys del primer concert que va oferir la Coral de la URV, a més dels 20 anys de creació de l'Orquestra, com per la temàtica del concert, que tractava la llibertat i l'exili entroncant amb el context social i polític actual. A més de la Suite Rovira i Virgili, la Coral també va interpretar Freedom Suite, de Duke Ellington. Per la seva banda, els grups de cambra de l'Orquestra de la URV van obrir el programa amb "Intermezzi", del s. XVI al XX.

La platea va omplir-se d'amics, exintegrants de les dues formacions i persones de l'àmbit musical que van voler celebrar els aniversaris i retrobar-se amb la música en directe.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: