1 de 10
MEDI AMBIENT

El Gepec fa una crida al civisme a les platges per la revetlla de Sant Joan

Alerta de la presència de dues espècies "extremadament vulnerables" al litoral, com són el corriol camanegre i la tortuga babaua

Un exemplar de corriol camanegre | Xavier Pedro
per Reusdigital.cat, Camp de Tarragona | 21 de juny de 2021 a les 16:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimecres a la nit, el país dóna el tret de sortida a l'estiu amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, també coneguda la nit de foc. Però aquesta emblemàtica festa podria afectar negativament a espècies vulnerables i en perill si no es celebra amb respecte i civisme, tal com alerta el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC).

Els petards, les deixalles, la música i les grans concentracions de persones a les platges en determinats punts del litoral català "suposen una amenaça per a espècies en perill d'extinció i vulnerables", segons el col·lectiu. Al llarg de la la nit de la revetlla de Sant Joan, moltes persones s'adrecen a les platges en grups nombrosos per escoltar música, encendre petards, menjar i beure. Algunes d'aquestes accions "tenen un impacte greu en la fauna i el medi ambient": des de l'entitat, en aquest sentit, han dit que les platges, "a més de ser un espai de lleure, són un ecosistema. La convivència entre persones i fauna és possible, però cal comportar-nos correctament per tenir el mínim impacte sobre el medi possible". 

A les platges del litoral català, durant l'època d'estiu, s'hi troben dues espècies "extremadament vulnerables" a les pertorbacions humanes. D'una banda, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus); de l'altra, la tortuga babaua (Caretta caretta), una altra espècie protegida que nidifica cada vegada més sovint a les nostres costes i, per tant, podria veure's afectada per aquesta celebració.

La matinada del 17 de juny, un exemplar d'aquesta espècie va apropar-se a dues platges de Salou per fer el niu, "però va veure's obligada a fer mitja volta en trobar-se amb unes persones que es van apropar per filmar-la", s'ha denunciat des de l'entitat. Des del GEPEC-EdC han apuntat que "temen que aquest incident es pugui reproduir la nit del 23 de juny durant la revetlla de Sant Joan". 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: