HABITATGE

​Una veïna de Salou, desnonada després d'una mobilització amb un detingut i diversos identificats

Era la primera convocatòria del Sindicat d'Habitatge de Tarragona, que ha convocat una vintena de persones i ha atret l'atenció de múltiples veïns de la zona cèntrica del municipi

per Josep Maria Llauradó, Salou | 21 de juny de 2021 a les 13:32 |
El cordó policial dels Mossos ha facilitat que succeissin més incidents durant el desnonament del carrer Francolí de Salou. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Poc s'ho esperaven les dues patrulles dels Mossos d'Esquadra desplaçades fins al número 2 del carrer del Francolí de Salou aquest matí que acabarien necessitant l'ajuda de la unitat ARRO per contenir una vintena de membres del Sindicat d'Habitatge de Tarragona.

A dos quarts de 10 una veïna tenia l'avís de desnonament, però la comitiva judicial ha arribat més d'una hora tard. Entre tant, els manifestants han intentat accedir a l'habitatge, custodiat des de primera hora pels agents. Ha estat uns minuts més tard quan un matrimoni de gent gran, veïns de l'immoble, han obert la porta per entrar-hi quan alguns dels assistents han intentat mantenir-la oberta, no sense alguns cops pel mig entre agents i manifestants.

Finalment, el Sindicat d'Habitatge ha aconseguit fer-se seu el lloc i alguns d'ells s'han quedat a dins, però l'arribada de reforços ha dividit més tard els dos grups. Quan la comitiva judicial ja estava llesta i es negava a ajornar el desnonament perquè ja s'havia avisat "massa cops" a la veïna que abandonés l'habitatge que duia 6 anys ocupant, ha estat el torn de la unitat ARRO, que ha tret i identificat cadascuna de les persones que es trobaven encara a l'interior de l'edifici. El desnonament s'ha dut a terme i la mateixa veïna, Leonarda Peláez, no hi ha oposat resistència.

Fins i tot ha baixat un moment per demanar als concentrats que marxessin ja perquè no volia veure més el desplegament dels Mossos d'Esquadra. I és que han estat sis furgones de la policia autonòmica les que s'han considerat necessàries per tallar el carrer i traçar el cordó policial. Després de fer totes les identificacions -en motiu de l'entrada a l'habitatge i de la picabaralla del principi-, tot s'ha calmat. Un noi de 20 anys, durant aquest espai de temps, ha estat detingut pels Mossos d'Esquadra per un presumpte delicte d'atemptat a l'autoritat, acusat d'haver empès una agent del cos.

Quan ja estava tot dat i beneït, Leonarda Peláez ha explicat que segons ha pogut parlar amb la propietat pot ser que li deixin tornar a casa seva més endavant. En tot cas, ara ja fora, ha assegurat que l'únic que volia era pagar un lloguer amb la pensió que cobra per incapacitat permanent, que no arriba als 600 euros. Durant els anys que ha estat ocupant, ha pagat l'aigua i la llum i alguns veïns han sortit a defensar-la. Una d'elles, segons ha denunciat, ha estat amenaçada per un agent dels Mossos d'Esquadra per tal que li donés la clau per accedir al portal. Després d'agrair als assistents que "ajudin a persones que no poden defensar-se" ha afegit que durant més de 39 anys ha intentat tenir un sostre i que després de ser maltractada i d'haver estat desnonada s'ha "cansat de lluitar". "Jo no puc defensar-me", ha dit Peláez amb els ulls llagrimosos.

Aquesta tarda el Sinidicat d'Habitatge de Tarragona té convocada una assemblea per valorar com ha anat el desnonament, però la seva portaveu, Marta, ha afirmat que "és una clara victòria als carrers" ja que a banda dels membres del col·lectiu altres persones que passejaven per la zona "han baixat" i els han donat suport.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: