1 de 10
SALUT

El Sant Joan, part d'un assaig per tractar el càncer de mama amb metàstasi al cervell

Imatge del Sant Joan de Reus | Reus.cat
per Reusdigital.cat, Reus | 21 de juny de 2021 a les 11:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Hospital Sant Joan de Reus participarà a PHENOMENAL, un assaig clínic per tractar el càncer de mama (CM) amb metàstasi al cervell. Aquest estudi, impulsat per MEDSIR, empresa de recerca independent en oncologia, explorarà una alternativa efectiva als tractaments de referència utilitzats en aquests casos, la radiocirurgia i la radioteràpia, ja que quan aquests no frenen la progressió de la metàstasi, no hi ha teràpies autoritzades per tractar els pacients.

Després del càncer de pulmó, el càncer de mama (CM) és la causa més comuna de desenvolupar metàstasis cerebrals. S'estima que entre un 10 i un 16% dels pacients amb càncer de mama metastàtic desenvolupen metàstasi al cervell, un percentatge que s'eleva fins al 30% si s'inclouen les dades de l'autòpsia, ja que és habitual que aquestes metàstasi no es detectin correctament durant el tractament del pacient.

"Atès que el CM amb metàstasi cerebral actualment no té cura, l'objectiu terapèutic actual és trobar un tractament capaç de frenar la progressió del càncer, cronificar la malaltia i pal·liar els seus símptomes per mantenir una bona qualitat de vida dels pacients", explica el Dr. Kepa Amillano Párraga, oncòleg mèdic de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

L'ús de teràpies sistèmiques, com la quimioteràpia o les teràpies dirigides, és limitat en els casos de CM amb metàstasi cerebral, ja que la majoria de fàrmacs no són capaços de travessar la barrera protectora entre els vasos sanguinis i el fluid cerebral, la qual cosa impedeix que els agents terapèutics arribin al lloc on han d'actuar.

PHENOMENAL es desenvoluparà sota la direcció científica del doctor Javier Cortés, oncòleg mèdic del Centre Internacional de Càncer de Mama, en un total de 17 centres espanyols com l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO), l'Institut Català d'Oncologia (ICO), el Ramón y Cajal o el CHUS Santiago.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: