ENOLOGIA

Recuperen una varietat de vinya exclusiva de l'illa canària de Fuerteventura

Una investigació de la URV descobreix "la majorera", que podria ser originària del Pròxim Orient

per Reusdigital.cat, 21 de juny de 2021 a les 11:19 |
Fulles de la nova varietat | ACN
La URV, a través de la investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Francesca Fort, ha descobert i identificat una varietat de vinya nova i exclusiva de l'illa de Fuerteventura. Es tracta de la majorera, una varietat "força diferent" de la resta de les Canàries que podria ser originària o haver rebut gran influència de la zona est del Mediterrani i el Pròxim Orient i, en menor grau, de la península Ibèrica.

El descobriment s'ha fet amb la tècnica dels SSR (Simple Sequence Repeats) o microsatèl·lits, que permet conèixer el perfil genètic de diferents ceps i diferenciar-los entre ells. Fort aposta per obrir una nova investigació sobre la resistència d'aquestes varietats canàries als efectes del canvi climàtic.

Per les seves condicions climatològiques, Fuerteventura és l'emplaçament ideal per estudiar la resistència de la nova varietat de vinya als efectes del canvi climàtic perquè té pluviometries mitjanes anuals que no arriben als 120 mm. Durant la investigació es van recollir 39 mostres en diferents ubicacions de Fuerteventura. Es van detectar vuit varietats conegudes i la fins ara desconeguda 'majorera', batejada amb denominació que reben els naturals de l'illa canària.

També s'han trobat variacions de quatre varietats conegudes: la castellana, listán prieto; la canària, listán negro; l'andalusa, palomino fino, i l'extremenya, beba. El govern canari vol seguir col·laborant amb la URV amb un projecte per a estudiar la variabilitat interna de la varietat listán prieto, la varietat comercial més emblemàtica de l'illa de Fuerteventura i una de les més implantades i esteses a l'arxipèlag canari.
Participació