1 de 10
COSES DE REUS

Llarga vida al Peret Ganxet

El gegant Peret Ganxet, a l'acte del passat dimecres | Josep Gallofré
per Josep Gallofré, Reus | 17 de juny de 2021 a les 07:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jardí de la Biblioteca Xavier Amorós ha estat l'escenari, aquest dimecres, de la cloenda de l'Any Peret Ganxet, que s'havia d'haver fet l'any passat i que la pandèmia va posposar fins a la data actual. Un acte emotiu, replet sorpreses, música i literatura que ha servit també per agrair a les persones i organitzacions que han donat suport al projecte Peret Ganxet.

L'objectiu de l'any Peret Ganxet s'ha aconseguit: generar interès per un personatge que, en definitiva, representa a un infant reusenc i uns valors arrelats a la ciutat. Així, Daniel Recasens, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, ha assenyalat que "el reusenquisme positiu queda demostrat amb el Peret Ganxet". "Es posa al dia una història de fa molt de temps i en fa un personatge de veritat que es vesteix amb elements que el fan d'allò més especial", ha argumentat.

Al llarg del 2019 i part del 2020 l'Any Peret Ganxet ha comptat amb una programació d'activitats per commemorar el 60è aniversari d'aquest personatge reusenc, que va ser creat pel dibuixant Romà Bonet Bon i que va aparèixer per primera vegada l'any 1958 a la revista URBS, la publicació de la Cambra de la Propietat Urbana, impulsada per Josep Maria Guix i Sugranyes.

Un personatge reusenc molt estimat que després de tenir una estàtua creada per Ramon Ferran o la sardana de Josep Maria Baiges i Jansà (tot un himne sardanístic a la ciutat) va veure la llum en forma de conte de la mà de Carme Bigorra i Maria Josep Salvadó, amb les il·lustracions de Marc Díez. El Peret Ganxet ja és una forma de reforçar el sentiment de pertinença dels reusencs i reusenques.

Però les aventures de l'infant no s'acaben amb aquest acte de cloenda, i ja s'estan preparant noves històries. "Tanquem una etapa amb els primers quatre contes, aconseguint passar d'una estàtua a un nen de Reus, i ben aviat el Peret ens explicarà coses noves", explicava Carme Bigorra.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura, el reusenc Jordi Agràs, ha refermat que el Peret Ganxet desprèn "els valors universals que tots hauríem de compartir". I en la mateixa línia s'ha manifestat el batlle de Reus, Carles Pellicer: "S'ha creat una personeta que viu aventures. Tot amb la imaginació. Han fet que ja sigui un referent de valors i sentiments per a la ciutat i tots els nens i nenes".

Presència del gegant Peret Ganxet

Com no podia ser d'altra forma, l'acte ha comptat amb la presència del gegant Peret Ganxet, que no s'ha cansat de ballar durant les actuacions musicals de Fito Luri i Ariel Santamaria, amb cançons dedicades al personatge. La colla gegantera de l'Institut Pere Mata és l'encarregada de portar-lo. El gegant va ser creat l'any 2018 per part d'Aleix Avall, responsable de Taller Avall.

L'acte d'aquest dimecres ha comptat també amb la lectura de diversos poemes dedicats al Peret Ganxet, de la mà de Victòria Díaz i s'ha entregat un obsequi d'agraïment a totes les empreses que han participat en el projecte, així com als padrins del personatge, o als mitjans de comunicació que han fet un seguiment especial de l'efemèride, entre els quals Reusdigital.cat. L'esdeveniment ha estat presentat pel comunicador Josep Baiges, un dels impulsors de l'Any Peret Ganxet.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: