SOCIETAT

Les entitats veïnals subratllen la importància de l'atorgament de subvencions de l'Ajuntament

Relacions Cíviques presenta les dades d'un estudi que recull impressions i necessitats de les associacions de Reus

per Marc Busquets, Reus | 15 de juny de 2021 a les 13:44 |
Un parc de Sol i Vista, el barri amb l'associació de veïns més veterana de Reus | Reus.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La regidoria de Relacions Cíviques ha presentat els resultats de l’estudi del moviment veïnal que s’ha portat a terme "per conèixer la situació actual de les entitats veïnals a Reus i poder dibuixar futures línies de treball a nivell d’accions municipals", segons ha apuntat aquest dimarts en roda de premsa la regidora del ram, Montserrat Caelles. Aquesta ha indicat que les associacions veïnals són un "agent clau" en el desenvolupament de la ciutat i que des del consistori "volem impulsar el seu paper com a agents socials". 

Les conclusions d’aquesta diagnosi seran debatudes amb les associacions de veïns el proper dissabte, 26 de juny, en una trobada plantejada per identificar i prioritzar les properes accions que, des de la regidoria de Relacions Cíviques, es portaran a terme.

Algunes dades de les associacions

Pel que fa a l'estudi, s'ha explicat que el treball de camp es va fer entre els mesos de febrer i de març. S'han fet enquestes en línia i entrevistes qualitatives, ha precisat Caelles, a través de les quals s'han recollit les aportacions dels representants de 33 de les 38 entitats veïnals registrades a Reus (el 86’84% del total). Algunes de les dades extretes de l’estudi aporten informació de les característiques de les associacions. El 58% d’aquestes es van crear abans de l’any 2000; l’entitat més antiga va ser creada el 1968 i és Sol i Vista; des del 2018, s’han creat cinc entitats veïnals: Zona 5, El Roserar de Mas Iglesias, AV Mas Magrané, AV Plaça Cultura de la Pau i AV Reus Nord; el 81% cobren quotes als socis; el 48% obté fons públics i privats; un 56% de les associacions tenen més de 150 persones sòcies; i el 75% utilitza les xarxes socials, en especial Facebook.

A banda, i segons l'estudi, el 53% necessita un reforç dels equipaments bàsics; i el 31% de les entitats compten amb wifi/internet al local. Respecte al paper de les entitats en la seva interlocució amb l’Ajuntament, aquestes han valorat com a aspectes més importants la comunicació de desperfectes, incidències i incivisme, així com la presentació de demandes i propostes per a la millora dels barris en general. Pel que fa al suport que les entitats esperen de l’Ajuntament, s’ha destacat l’atorgament de subvencions per a activitats i per al funcionament i manteniment dels locals socials.

Caelles ha recordat que aquesta primera proposta d’accions s’acabara de definir i de completar en el decurs de la jornada de treball prevista amb les associacions que se celebrarà el proper dissabte, 26 de juny de 10 del matí a 1 del migdia a El Círcol. 

L'estudi l'ha presentat la consultora Irene Borràs, de CAUSES that change the world. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: