SOCIETAT

200 euros de multa per a cadascun dels lladres de la llamborda del Mercadal de Reus

Amb tot, la pedra no apareix un cop expirat el termini que els va donar el batlle Carles Pellicer

per Marc Busquets, Reus | 15 de juny de 2021 a les 13:06 |
Una imatge del buit deixat per la llamborda sostreta del Mercadal | Reusdigital.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un cop s'ha acabat el termini que el batlle de Reus, Carles Pellicer, va donar als lladres de la llamborda de la plaça del Mercadal per tal que la tornessin, aquest ha explicat que els autors han estat identificats i que no han pogut lliurar la pedra. Si bé han demanat disculpes pels fets, el cert és que quan van anar a buscar-la allà on l'havien deixada es van trobar que ja no hi era. Per tot plegat, s'exposen a una multa de 200 euros per a cadascun (són un grup de sis joves), més a haver de pagar els 350 euros que costarà fer la llamborda i posar-la de nou a plaça. 

Ha estat aquest migdia de dimarts, i després d'una roda de premsa per presentar la botiga de la Festa Major, quan l'alcalde de la capital del Baix Camp ha atès els mitjans per "tancar la qüestió" de la llamborda del Mercadal. En aquesta línia, ha precisat que va ser la matinada del passat de 5 juny, cap a tres quarts de 2 de la matinada, quan la colla va furtar la llamborda. Dies enrere, Pellicer va demanar públicament als autors dels fets que tornéssin la pedra i els va marcar un ultimàtum: fins al passat dilluns

Vençut aquest període de temps, però, la llamborda no ha aparegut "però qui sap si acabarà sortint més endavant", ha assenyalat el batlle. Els joves han demanat disculpes per haver-se endut la pedra, però s'han trobat que quan va anar a recuperar-la on l'havien deixada ja no hi era. Tot seguint l'indicat a l'ordenança de civisme, ha matisat Pellicer, i en tractar-se a més de patrimoni, la sanció per a cadascun dels sis lladres serà de 200 euros. A banda, hauran de pagar el cost dels treballs d'elaboració d'una nova llamborda (se'n farà càrrec la brigada municipal) i de la seva instal·lació. Tot plegat, per 350 euros. 

Una història curiosa
Pellicer ha apuntat que si finalment la llamborda apareix, als joves no se'ls retirarà pas la multa. Aquest ha volgut agrair el suport " a tots els col·lectius i particulars q s'han interessat per recuperar la pedra". 

D'aquesta manera, es tanca (si bé no del tot) un afer que ha despertat l'interès d'uns i la curiositat de molts altres. Un cop Pellicer va denunciar els fets, mitjans d'abast nacional van informar-ne; es van oferir pans i coques als veïns que aportessin pistes per esclarir els fets; des de Tarragona, un col·lectiu de piuladors va assegurar amb ironia que tenia la pedra, tot revifant la vella rivalitat entre les dues ciutats; i la llamborda, finalment, ha cobrat vida a Twitter, des d'on ha estat demanant als reusencs que fessin tot el possible per trobar-la. 

Per part seva, el Gremi de Forners de Reus i Baix Camp ha decidit lliurar la recompensa (que havia ofert a tot aquell que aportés pistes sobre la resolució del cas) a la Fundació de Mossèn Frederic Bara. En un comunicat, l'entitat ha volgut "agrair, molt sincerament, les mostres de simpatia que ha rebut d’ençà que es va difondre l’oferiment de la recompensa a tot aquell qui pogués aportar pistes sobre un succés que ha trasbalsat la ciutat, provocant un gran impacte mediàtic".
 
El president del gremi, Ramon de la Fuente, ha volgut subratllar "la gran mobilització ciutadana que ha generat el robatori. El que d’altres municipis hauria quedat en una simple anècdota, a Reus s’ha convertit en una causa major". Per de la Fuente, tot plegat "demostra el profund sentiment identitari i de pertinença d’una població que és capaç de donar importància i valor, enmig de tanta globalització, a les petites coses".
El col·lectiu també prepara una acció per quan les brigades municipals procedeixin a omplir el buit de la llamborda sostreta. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: