1 de 10
BROSSA

Tomben el recurs d'FCC i el contracte de la brossa es desbloqueja a Reus

La fins ara prestadora del servei va impugnar, mesos enrere, l'adjudicació a Valoriza

Un camió de la brossa a Reus | Reus.cat
per Marc Busquets, Reus | 13 de juny de 2021 a les 15:02 |
Aquest article es va publicar originalment el 13 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal català de contractes del sector públic ha desestimat els recursos interposats per Fomento de construcciones y contratas (FCC) al concurs del servei de la recollida de residus de Reus, i que va ser adjudicat a Valoriza. Segons ha avançat el Diari de Tarragona aquest diumenge, el dictamen del passat 9 de juny ha tombat els arguments d'FCC . Tot plegat ha de permetre que el relleu de l'anterior prestadora a la nova es faci en un termini breu de temps. 

Va ser al ple de desembre de 2020 quan es va validar l'adjudicació del concurs a Valoriza-Romero Polo per un valor superior als 10,5 milions anuals (més IVA) durant una dècada. FCC, al seu torn, va impugnar el procediment en considerar que hi havia defectes de forma en la proposta guanyadora, quelcom que ara el tribunal ha descartat. D'aquesta manera, s'aixeca la suspensió cautelar que durant mesos ha estat bloquejant el canvi de mans en la prestació del servei de recollida de residus i neteja a Reus. 

El passat mes de març, a Reusdigital.cat, el batlle Carles Pellicer ja va assenyalar que esperava que el dictamen del tribunal es conegués "aviat", si bé no s'ha produït fins fa uns dies. Des de l'oposició, tant el PSC com la CUP van indicar a aquest mitjà que s'havien fet consultes per saber si es coneixia ja la resolució, i que se'ls havia dit que "encara no". A l'abril, en sessió plenària, es va desbloquejar la posada en marxa dels lots contra els quals FCC no va recórrer, relatius a les deixalleries i a la planta de voluminosos, i adjudicats al Taller Baix Camp (per 273.871 euros i 196.954,82 euros anuals, respectivament). El contracte encara va contemplar un altre lot, d'integració tecnològica, adjudicat a Tradia Telecom SAU per un import de 37.800 euros anuals.  

FCC va defensar davant del tribunal que l'oferta de Valoriza sobre el número de parcs auxiliars i la seva valoració anaven contra el plec de condicions de la licitació per "incomplets", raó per la qual es va impugnar el procés i es va sol·licitar que el concurs fos nul i reculés fins al moment del concurs anterior a l'avaluació de les dues propostes presentades. El dictamen, amb tot, assenyala que Valoriza-Romero Polo sí que va detallar la xifra en qüestió. Cal subratllar que, al concurs, la puntuació final d'FCC va ser de 74,019; i la de l'UTE guanyadora, de 75,078. 

El contracte d'FCC va vèncer a finals de 2018. Llavors, el govern de Pellicer va tirar endavant una pròrroga tot preparant el nou concurs. No va ser fins gairebé un any després, la tardor de 2019, quan es va presentar la licitació del servei de la brossa. Dues de les societats que s'hi van presentar, una de les quals FCC, van recórrer al Tribunal català de contractes del servei públic algunes de les clàusules del plec de condicions. Aquest, amb tot, va desestimar les al·legacions (a excepció d'una) el març de 2020, el que va fer que calgués reformular el document per engegar el nou concurs, llest l'estiu de l'any passat. Al desembre, com ja s'ha assenyalat, l'UTE Valoriza-Romero Polo va guanyar-lo. Els representants dels treballadors, per part seva, van iniciar una sèrie de protestes per exigir un concurs "digne" perquè van exposar que el convocat "era a la baixa", tot demanant un peritatge del procés de l'adjudicació.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: