MEDI AMBIENT

Els Parcs Naturals, amb restriccions a l'estiu: consulta com pots accedir-hi

Al Delta de l'Ebre hi haurà restriccions en els aparcaments de les platges de Mitjorns i de l'Eucaliptus

per Victor Rodrigo, Terres de l'Ebre | 10 de juny de 2021 a les 16:09 |
Un cartell instal·lat on s'indica que no es pot aparcar als vorals de l'accés a un parc | ACN
L'accés a diversos Parcs Naturals de Catalunya estarà restringit durant l'estiu. El Govern de la Generalitat ha posat fil a l'agulla al problema d'afluència d'aquestes zones protegides per evitar una massificació de les zones naturals i, així, evitar "morir d'èxit". Les imatges d'aglomeracions en diverses localitzacions icòniques del país va encendre les alarmes a l'executiu, que ha aprovat un pla de xoc per frenar l'impacte mediambiental i les conseqüències contra l'entorn.

Es restringirà principalment l'accés a través de vehicles, que provoquen veritables aglomeracions als parcs naturals i afecten de manera molt negativa tot el seu entorn. La conselleria d'Acció Climàtica ha presentat un pla de xoc amb les restriccions a cinc parcs naturals catalans: el Cap de Creus, les Capçaleres del Ter i del Freser, el Cadí-Moixeró, l'Alt Pirineu i el Delta de l'Ebre.

La consellera Teresa Jordà ha assenyalat que el que les imatges d'aglomeracions de cotxes al cap de Creus o de furgonetes al delta de l'Ebre porten cap a un model "insostenible". "El que ha de quedar clar és que no podem transformar el cap de Creus en un aparcament, el Pedraforca en una rambla o la barra del Trabucador en un càmping", ha assenyalat.

Per tirar endavant el pla, el Departament ho farà coordinadament amb els ajuntaments i també els actors afectats. "Evidentment hem de tenir en compte el territori, perquè les necessitats no són igual a cada lloc", ha assenyalat Jordà.

Restriccions al Delta

Al Delta de l'Ebre hi haurà restriccions en els aparcaments de les platges de Mitjorns i de l'Eucaliptus. Es reforçarà la protecció a les zones de nidificació d’ocells de la Punta del Fangar, l'illa de Buda, el Garxal i les zones de nidificació, amb la presència d'agents cívics que alertaran de la necessitat de respectar l'entorn.

Els Parcs Naturals sense restriccions

Ara per ara, 15 parcs naturals no tindran cap mena de restricció d'accés ni d'afluència, segons ha explicat el Govern: Aiguamolls de l'Empordà, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Albera, Collserola, Delta de Llobregat, Mas de Melons, Massís del Pedraforca, Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; Montseny, Montserrat, Poblet, els Ports, Sant Llorenç del Munt i l'Obac; Serra Montsant i la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Participació