PATRIMONI

55.000 euros per rehabilitar el Panteó Boule del Cementiri de Reus

Amb motiu dels 150 anys de l'espai

per Reusdigital.cat, Reus | 10 de juny de 2021 a les 13:35 |
Pellicer i Flores, aquest dijous, a l'exterior del panteó | Reus.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Reus, a través de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, ha presentat el projecte inicial per a la intervenció i rehabilitació del Panteó Boule, un dels mausoleus més significatius i més rellevants del Cementiri General de Reus. El projecte l'han presentat el batlle, Carles Pellicer, i la regidora Montserrat Flores. 

Aquesta actuació s’emmarca en les iniciatives anunciades mesos enrere per tal de commemorar els 150 anys d’història del Cementiri General de Reus i té com a objectiu l’estudi, la diagnosi i la proposta d’actuació sobre aquest panteó d’estil neogòtic impulsat per la família Boule, una de les més acomodades econòmicament de l’últim terç dels segle XIX a la ciutat.

El pressupost de la intervenció, que inclou l’informe previ i la pròpia actuació sobre el mausoleu, ascendeix aproximadament als 55.000 euros. El projecte inicial que  s’ha presentat inclou la redacció del projecte d'estudi i diagnosi i les propostes d'intervenció i seguiment de l'obra. S’ha realitzat mitjançant un conveni d'estudi amb l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus de la URV per un import de 9.787,4 euros + IVA. Aquest estudi ha estat desenvolupat pels doctors Sergio Coll i Agustí Costa.

L’estat de de conservació general del Mausoleu és bo en termes generals, segons aquest projecte inicial. Tot i així, s’han observat alguns processos lesius que, de no tractar-se degudament podrien derivar en el temps en problemes més greus. Per tant, s’ha considerat la restitució i sanejament de les zones on hi ha hagut lleugeres pèrdues de material per erosió o trencament, així com per garantir una correcta evacuació de l’aigua de pluja.

L’execució del projecte tindrà una durada aproximada de tres mesos que s’iniciarà un cop s’hagin adjudicat les tasques d’intervenció, per valor d'uns 45.000 euros.

El Mausoleu Boule

Es tracta d’un dels primers conjunts funeraris del Cementiri General de Reus. Va ser construït l’any 1882 a partir del projecte de l’arquitecte Francesc Blanc i Pons. Com a element de partida, Blanc i Pons va concebre el mausoleu com una capella neogòtica a la que es va afegir una cripta subterrània. Josep Boule i Moncet, el titular de l’encàrrec, va escollir una construcció en marbre blanc, seguint les premisses de l’arquitectura gòtica, amb una planta centralitzada quadrangular de simetria radial.

Com a tancat, es va escollir una reixa artística de metall que cobreix un espai de prop de 72 metres quadrats. S’accedeix al monument per un tram de tres esglaons de marbre, d’una sola peça, que donen pas a la porta d’entrada, coberta per un arc de mig punt amb diverses canaletes concèntriques que serveixen de base ‘al fistó trilobulat’ sobre el qual se situa l’arc flamíger superior. L’arc d’accés apareix flanquejat per columnes adossades de capitells corintis amb decoració vegetal.

A l’interior del conjunt s’hi troba un altar de marbre presidit per un Crist, al costat del qual, dos pedestals donen suport a dos bustos-retrats de mida natural, també de marbre, que representen al citat Josep Boule i a la seva esposa. Les escultures són de Joan Roig i Soler.

Cal destacar també que el seu interior està il·luminat per dos finestrals laterals amb vitralls que dirigeixen la llum cap al centre de la cripta. Dos vitralls de vidres policromats, especialment amb colors verds, blaus, grocs i vermells, que enriqueixen la llum natural que hi penetra. El conjunt està cobert per una cúpula de base octogonal, els vèrtex de la qual apareixen rematats per pinacles amb circells. Sobre aquesta cúpula, se situa una llanterna sobre la que descansa una creu arborada que corona el monument.

De les seves característiques decoratives en destaca també una rosassa de sis puntes, que incorpora la identificació de la propietat: Boule y familia. Sobre la porta d’accés s’hi troba un àngel intercessor que ensenya “les súpliques dels justos que presenta davant la divinitat”. La cúpula està envoltada per les tres virtuts teologals: es tracta de tres figures femenines que representen la fe, l’esperança i la caritat.
 

Les obres s'allargaran uns tres mesos, segons les previsions del consistori Foto: Reus.cat

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: