1 de 10
POLÍTICA

Camí Mendoza: «Un dels projectes prioritaris és la construcció de la nau per a les entitats»

L'alcaldessa de Cambrils repassa l'acció de govern ara que som a la meitat del mandat, tot posant l'accent en la gestió de la crisi derivada de la covid

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, a l'Ajuntament | Alba Cartanyà
per Alba Cartanyà, Cambrils | 15 de juny de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Camí Mendoza (Cambrils, 1965) repassa per a Reusdigital.cat l'acció de govern de la vila marinera durant el seu segon mandat com a alcaldessa. La relació amb els diferents grups municipals; el dia a dia del consistori; els efectes de la crisi sanitària; i els projectes de ciutat són alguns dels temes que s'han posat sobre la taula. Amb tot, Mendoza es mostra optimista i espera una recuperació tant econòmica com social de cara al 2022.
 
- Quin balanç fa del que porta d'aquest mandat, ara que som a la meitat?

- No podem perdre de vista el context de la pandèmia, que estem vivint encara. I pensar que dels dos anys que portem de mandat, han passat set mesos sense pandèmia i la resta amb pandèmia. Per tant, el condicionant està sent notable. Fa que sigui un mandat, de moment, molt atípic. Esperem que de cara al 2022 hi hagi una mica més de recuperació econòmica i social i que els dos anys que venen puguin ser com haurien d'haver estat.

- Al mandat anterior, ERC va governar al costat de Junts per Cambrils i del PSC. En aquest mandat, el lloc dels socialistes l'ha ocupat el partit municipalista de Cambrils (NMC). Han canviat les dinàmiques de treball?

- No et sabria dir diferències... Al final, en un govern municipal el que compta molt són les persones que formen l'equip. No ha canviat res, substancialment. Hi ha una coordinació correcta i treballem conjuntament, com vam fer en el mandat anterior amb el PSC.

- Com és la relació amb el PSC, estant a l'oposició?

- Com ha de ser una relació entre govern i oposició. Durant el primer any, tothom es va haver de recol·locar en el nou context. El PSC venia de governar i, en trobar-se a l'oposició, crec que li va caldre un temps d'adaptació; però ara ja estem en un moment en què hi ha un tracte tal com ha de ser.

- En aquests dos anys han passat moltes coses, a part de la pandèmia, també els dos temporals...

I també l'atac informàtic en el nostre cas. Clar, comença la pandèmia al mes de març , i al desembre tenim aquest atac informàtic. En un context en què havíem de teletreballar, va significar que la gent va haver de venir a treballar aquí. Vam haver de readaptar encara més els departaments per no deixar de prestar els serveis a la ciutadania. Ara encara estem en un procés de resolució d'aquest tema, està molt avançat. És cert que, juntament amb la resolució del problema, també hem volgut incorporar millores. A dia d'avui, estem fent adaptacions i per això alguns dies no funciona depèn què.

- Com ha canviat el dia a dia a l'Ajuntament?

- Tot i que ara la pandèmia ja permet més el treball presencial, entenem que el teletreball ha vingut per quedar-se. Recordem que a Cambrils hem estat pioners en aprovar per plenari el reglament del teletreball i el que volem és implementar-lo com una possibilitat més. El teletreball és una manera d'autoresponsabilitzar-se de cara a la feina, crea una mentalitat de treballar per objectius i resultats. Per tant, és del consistori obrim la porta tal que es pugui fer, però emmarcat dins d'uns condicionants. Tenir l'eina, perquè aquelles persones que ho necessitin i ho demanin, ho puguin fer. Tot això, mentre no es resolguin tots els problemes informàtics derivats de l'atac, no ho podem impulsar del tot.

- Més enllà de l'impacte general que ha tingut la pandèmia, com ha afectat concretament al municipi de Cambrils?

- Característiques concretes de Cambrils és difícil; més que res jo em centraria en el fet que som un municipi bàsicament d'economia turística. En l'àmbit laboral, moltes famílies treballen en aquest sector i van deixar de tenir ingressos. Sobretot el sector de l'allotjament va ser el que més va patir. La gastronomia de Cambrils és un punt referent, i en aquest cas el turisme nacional va anar consumint aquest producte i el comerç; però clar, ens faltava el turisme internacional, que és el que s'allotja en establiments hotelers, apartaments i càmpings.

- Si hagués de destacar la major dificultat amb la qual s'han trobat aquests mesos, quina seria?

- La pandèmia ens ha obligat a protegir-nos i a recloure'ns a casa forçosament. Un cop hem iniciat la vida laboral, ha estat a través de les pantalles... Per tant, el contacte amb la gent tant a nivell humà com institucional, ha sigut i és molt dur. Fem moltes reunions, però el fet de no trobar-nos és estrany.

- Quina és la part més positiva que destacaria, amb relació a les accions empreses des del consistori davant de la situació?

- Organitzativament vam tenir un punt fort, i és que de seguida vam crear un Comitè de Coronavirus. Des del minut 0 vam començar a encarrilar com havia de ser el funcionament propi de l'Ajuntament i com s'havia d'informar a la ciutadania. Aquest nucli dur que vam constituir per prendre les decisions va fer que estiguéssim al peu del canó i donant una resposta ràpida. Va anar tan bé, que aquest comitè de crisi encara existeix.

- Aquest comitè està treballant en altres possibles crisis o situacions similars que es poden produir?

- El que passa és que els actors canvien. En cada crisi hi ha d'haver perfils, tant polítics com tècnics, diferents, ja que han d'estar relacionats amb la problemàtica en qüestió. Amb l'atac informàtic, per exemple, vam crear també un comitè. Al mandat anterior també en vam tenir, de crisis... els atemptats, la cooperativa... ja veníem una mica d'aquí. Potser també és la meva manera de treballar. A vegades les decisions recauen molt sobre l'alcaldia perquè són situacions sobrevingudes, però a mi m'agrada prendre-les de manera col·legiada i assessorada, per la part tècnica i política.

- Pel que fa a la situació sanitària, sembla que ja està millorant amb la vacunació que s'està fent arreu. A Cambrils hi ha dos punts, un a l'Hospital i l'altra al Casal de la Gent Gran.

Sí, exacte. El que es feia a la carpa ja s'ha deixat de fer. En el moment en què es va activar a Reus, es va desactivar de Cambrils. Vam estar tres mesos donant aquest servei territorial, ara s'ha reorganitzat i s'ha desplaçat a Reus. A Cambrils hi ha una part més residual, que es fa al Casal de la Gent Gran (amb persones del municipi) i al CAP.

- Fa uns dies presentaven el programa d'estiu, ple d'activitats diverses per a tots els visitants.

- El programa està organitzat pel Patronat Municipal de Turisme, i per tant està enfocat majoritàriament per a les persones que ens visiten. Després, hi ha el Departament de Cultura i Festes i Esports, que ara presentaran les seves activitats de cara a l'estiu. Cal recordar que aquí a Cambrils hem mantingut sempre totes les activitats culturals, no hem deixat de programar res. Sempre les hem fet adaptades a la normativa de cada moment. Enteníem que era important, per una banda, per donar suport al sector i, per l'altra, per l'ànim de la ciutadania. Que no tot fos treballar i anar a passejar.

- També han presentat tres projectes "clau" pel que fa a la transformació urbana del municipi: la nova avinguda de l'Esport, la remodelació de la Rambla de Jaume I; i la reconversió de l'espai de l'antiga via del tren.

- Sí, és el que hem pogut anar treballant aquests dos anys. Dos d'ells veuran la llum aquest mandat (l'avinguda de l'Esport i la transformació de la Rambla de Jaume I), el projecte de la via no depèn exclusivament de l'Ajuntament i per tant no sabem ben bé els temps, tot i que com a municipi tenim clar el que volem.

- Fent una projecció de futur, com creu que seran els dos pròxims anys?

- Hauríem de poder esperar que hi hagi una mica de recuperació econòmica i social ja aquest 2022. Si la situació millora i podem tenir més ingressos, miraríem d'impulsar algun altre projecte necessari també pel municipi.

- Pot avançar, quin projecte té al cap?

- N'hi ha diversos. Tots aquells que tenim previstos en el Pla d'Acció Municipal. Per exemple, la construcció de la nau per a les entitats festives. És un tema que tenim pendent des del mandat anterior, però que està encallat perquè s'ha de desenvolupar al polígon Belianes i alguns condicionants fan que es retardi... Aquest seria un dels projectes prioritaris, per part meva.

- A nivell personal, sap què farà un cop acabi aquest segon mandat, l'any 2023?

Ara, als dos anys, és el moment de fer les reflexions, tot i que costen molt de fer ara mateix per l'any tan estrany que hem viscut. És un tema que, evidentment, estic començant a pensar. En tot cas, també he de compartir-ho i a veure què em diuen els companys del partit. Són reflexions que hem de fer de manera conjunta. Els quatre anys anteriors van passar volant i ara hem tingut aquest any tan estrany pel mig... però bé, tot i això l'experiència està sent positiva. Les ganes i la il·lusió hi són. Han estat uns mesos durs absolutament per a tothom, i ara tenim l'esperança posada en l'estiu i en les vacunes. Hem de recuperar la il·lusió de fer tot allò que volíem fer abans d'aquest parèntesi. Això ens donarà més força per la volada.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: