POLÍTICA

La presentació del fòrum ciutadà, primera pedra per construir «Reus horitzó 32»

Llauradó i Pellicer conviden a "encarar el futur sense por" per establir els grans projectes de la ciutat a deu anys vista

per Marc Busquets, Reus | 9 de juny de 2021 a les 19:03 |
Imatge dels integrants del fòrum ciutadà del pla estratègic | Reus.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El món de Reus s'ha donat cita aquesta tarda de dimecres per conformar el fòrum ciutadà part del nou pla estratègic que s'impulsa des de vicealcaldia. L'auditori de firaReus ha estat l'escenari escollit per posar la "primera pedra", segons el batlle Carles Pellicer, a un projecte que "farem entre tots" i que ha de servir per establir les bases sobre les quals pivotarà la capital del Baix Camp al llarg d'una dècada. 200 persones, de diversos àmbits i generacions, s'aniran trobant per apuntar propostes, debatre i establir "on volem anar" fins al 2032. 

Tres fases, quatre eixos

Ha introduït la trobada la vicealcadessa Noemí Llauradó. Aquesta ha agraït la confiança dels components del fòrum ciutadà i ha comentat, a grans trets, quines seran les etapes del viatge. La primera, ha dit, passa per fer una diagnosi de l'estat actual de Reus; la segona, per decidir "què volem ser" en una dècada, en una fase "prospectiva" del projecte; i la tercera, per definir de quina manera s'executaran les accions que s'hagin previst. El pla, a banda, s'articularà a partir de quatre grans eixos, els anomenats una ciutat d'oportunitats, una ciutat per gaudir, una ciutat de qualitat de vida i una ciutat amb talent, respectivament. 

En el primer dels eixos, segons Llauradó, s'hi abordaran qüestions relatives a l'ocupació, o a la detecció d'oportunitat de negoci i a la captació d'empreses; al segon s'hi debatran accions per fer de la nostra ciutat "un lloc on vingui de gust viure, on la cultura, l'oci i el lleure siguin a l'abast de tothom"; al tercer s'hi treballaran propostes per fer de Reus "un indret saludable", i, al quart, es tractaran iniciatives per tal que "les idees tinguin un lloc destacat" a la vida municipal. 

Llauradó ha avançat que, més endavant, el pla Reus horitzó 32 s'obrirà a la ciutadania a partir d'un gran procés participatiu, i ha subratllat que els grups municipals a l'oposició tindran protagonisme en la confecció del pla ja que "representen la pluralitat" política a la ciutat. Curiosament, ni el PSC, ni la CUP ni Cs han estat a l'acte. El regidor no adscrit, Raúl Meléndez, sí que ha assistit a la trobada. Més enllà del fòrum ciutadà, la vicealcadessa ha assenyalat que se n'establirà també un de territorial, amb els municipis de l'entorn, "per copsar què esperen que aporti Reus al lideratge de la demarcació". Igualment ha apuntat que puntualment es farà el seguiment oportú del desenvolupament del pla estratègic. Per tot plegat, ha conclòs, "us convidem a encara el futur sense por; a il·lusionar-vos". 

El "sisè sentit" de tot reusenc

Després han intervingut dos dels integrants del fòrum ciutadà, l'empresari Gerard Jara i la directora de l'escola Marià Fortuny, Núria Sabaté. El primer ha destacat que el que l'ha seduït a l'hora d'acceptar la invitació per formar part del pla ha estat la seva estructura i les seves diferents parts, mentre que la segona ha convidat la resta de veïns del fòrum "a somiar, perquè si no som capaços de somiar, farem un Reus de mínims". 

Ha tancat l'alcalde Pellicer. Aquest ha indicat que "en 10 anys poden passar moltes coses, molt bones, i les hem de fer entre tots". "La nostra obligació és escoltar les opinions de tothom, si el que volem és que Reus es faci gran", ha afegit tot seguit. Per apel·lar a la implicació dels presents ha exposat que "vosaltres sou el gran tresor que tenim" i s'ha referit al "sisè sentit" que tenim, el "reusenquisme". "En un moment com l'actual, el reusenquisme és més necessari que mai. Us convido a pensar-vos què podeu fer per a la vostra ciutat", ha reblat. 
 

Un instant de la intervenció de Pellicer durant l'acte Foto: Marc Busquets

 

Participació