FESTIVALS

El Most Festival torna al Priorat amb deu iniciatives arreu de la comarca

per Josep Gallofré, Priorat | 9 de juny de 2021 a les 16:08 |
La presentació del Most s'ha fet aquest dimecres | Josep Gallofré
Del 16 al 20 de juny tindrà lloc la cinquena edició al Priorat del Festival Internacional de Cinema del Vi, el Most. Es tracta del germà petit del certamen que s'està celebrant actualment a Vilafranca del Penedès, i aglutinarà 10 actes a la comarca prioratina. Cinc municipis acolliran pel·lícules internacionals que obren una finestra a l'univers del vi a través del llenguatge del cinema. "El Most és una defensa vers la cultura del vi i tot el que l'engloba", ha detallat el responsable d'activitats del festival, Jordi Ribas.

El Most estava previst per al mes de març, però el confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19 va impossibilitar organitzar-lo. Així, s'ha optat per organitzar-lo el mes de juny, ja que, d'aquesta forma, molts dels actes es poden fer a l'aire lliure. El Festival Internacional de Cinema del Vi començarà el 16 de juny amb el bloc 'Històries del Vi 2', amb la projecció dels curtmetratges 'La proyección', de Samira Karki (Argentina, 2019); 'Tierra de Cenizas', d'Ángel Enríquez (Espanya, 2020); 'Eucaristía', de María Cuenca (Espanya, 2019); i 'Dolium Péplum, de Théo Nodet (França, 2020). Tindrà lloc a la placeta de Cal Magrinyà, a Falset, a partir de dos quarts de 10 de la nit.

El dijous 17 es farà una sessió de cinema amb sopar i un tast de vins de l'Argentina al restaurant Celler de l'Àspic, de Falset, a dos quarts de 9 de la nit. Es veuran els films 'Lasvoces del vino. Capítulo 2', d'Alejandro Biondo (Argentina); 'Vinos y Sabores Ecológicos; salud, sabor', de Gabriel Arribas (Espanya, 2019); i 'Sinfonía de cristal', de Felipe Bozzani (Argentina, 2020). "És una asposta, no ho havíem fet mai. Es tracta d'un experiment diferent", resumia Ribas. El divendres 18 de juny el Most es desplaça fins als Guiamets, amb la projecció de 'L'Age d'or', de Joan-Baptiste Alazart (França, 2019), a les 10 de la nit al Cafè de l'Ateneu. Posteriorment hi haurà un tast de vins dels cellers del municipi que formen part de la DO Monsant.

Dissabte, el festival tindrà doble sessió. Primer, a les 12 del migdia a La Renaixença de Cornudella de Montsant, amb la pel·lícula 'From The Vine', de Sean Cisterna (Canadà, Itàlia, 2019). En finalitzar la projecció també es podran degustar vins d'una selecció de cellers del poble. Així mateix, a les 8 del vespre a l'Artesana de Falset, es veurà 'Vignes dans le rouge', de Christophe Fauchère (França, 2020). L'entrada té un cost de 5 euros. Un concert visual com a acte de cloenda El diumenge a les 11 del matí, Bellmunt entra en escena amb la projecció del film 'Le champagne a rendez-vous avec la lune', d'Élie Séonnet (França, 2020).

En acabar la sessió, a la plaça del Sindicat, l'Associació de Celler de la Conca del Riu Siurana oferirà una degustació dels seus vins. Una hora després, a la Vilella Baixa, s'estrenarà la secció del Most 'Brots Catalans'. Es tracta d'una selecció dels millors treballs catalans del Most 2021: 'Cendra', de Tariq Porter (Catalunya, 2018); 'Els que callen', d'Albert Folk (Catalunya, 2020); 'Ni oblit ni perdó', de Jordi Boquet (Catalunya, 2020); i 'Ca nostra', de Laia Foguet (Menorca, 2020). Un cop acabi la sessió, els assistents podran gaudir d'un tast dels cellers del poble al Celler Estriacus.

Per últim, i com a novetat, el diumenge a les 7 de la tarda a l'Artesana de Falset, hi haurà l'acte de cloenda amb un concert visual, protagonitzat pel free-jazz experimental compost per Ricard Parera, Marcel·lí Bayer i Carles Martorell, i amb les imatges de Jordi Cabestany. L'acte ha comptat amb la presència Xoan Elorduy, de l'INCAVI; la regidora de Cultura i Educació de l'Ajuntament de Falsaet, Rosa Poy; i el representant de la DO Montsant, Joan Asens.

Per a més informació i reserva d'entrades es pot accedir al web del Most Festival (www.mostfestival.cat).
Participació