POLÍTICA

Raúl Meléndez: «La política d'ERC al govern de Reus és conservadora»

El regidor no adscrit comenta la seva sortida del grup de Cs a l'Ajuntament i l'acció del govern durant els dos primers anys de l'actual mandat

per Marc Busquets Obré, Reus | 9 de juny de 2021 a les 08:00 |
Meléndez, a la plaça de Prim, durant la conversa amb Reusdigital.cat | Marc Busquets
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La seva sortida de Cs Reus ha donat a conèixer, a molts, la figura de Raúl Meléndez (Castelló, 1973). Aquest apunta a Reusdigital.cat, en la sèrie d'articles per fer balanç dels dos anys que portem de l'actual mandat, que la seva marxa del grup municipal taronja es va deure al "menysteniment" a la militància local. Tot fent un cafè en una terrassa de la plaça de Prim, apunta que la seva trajectòria a la política s'acabarà, "en principi, en dos anys", si bé ha rebut ofertes d'altres formacions. 

- Des del seu rol a l'oposició, quina valoració en fa, de l'acció del govern?

- Aquest govern està mancat de coratge. Penso que si bé estem vivint temps complexos, a nivell social, econòmic i sanitari, el govern només pensa en donar ajuts. De cara a les eleccions potser els funcionarà, però honestament penso que això és un pedaç, i que tenim la ciutat greument malalta. Des del meu punt de vista, el govern tan sols hi posa aigua i una mica de menjar, quan el que calen són injeccions, si se'm permet l'analogia. Trobo que cal que algú agafi les regnes de la ciutat i comenci a canviar les coses. I a fer-ho sense por. 

- En què creu que es manifesta, aquesta malaltia a la qual s'ha referit?

- En el comerç és evident. D'acord, hi ha una crisi econòmica, i som en un procés de digitalització, però la situació a la ciutat, amb tants tancaments de negocis, no em sembla lògica. Si et passeges per Reus, veus que allà on hi ha tancat un establiment no sempre n'apareix un de nou. El comerç és el cor de Reus. Només cal fer un tomb pel nucli antic. A mi em fa llàstima. La meva sogra, de Reus de tota la vida, m'ho comenta. Diu que quan baixa es troba el centre sense vida. 

- Quan des de l'oposició fa aquestes observacions al govern, quina resposta rep?

- Que tenen plans de reactivació. El tancament del mercat del Carrilet, però, és reactivació? Jo crec que no. Miri, a la reunió en què se'ns va comunicar, a l'oposició, que el mercat es tancava, un company va preguntar que com era, que cap operador s'hagués interessat per obrir-hi el supermercat, quan justament al davant, allà hi ha un local enorme, i és un supermercat que el porta gent de fora. Potser haurien fet bé, d'haver-hi parlat. Em fa l'efecte que el govern no sempre té en compte la nova realitat de Reus. Parlo d'una nova realitat social, diversa i plural, i si s'ha de fer un projecte al Carrilet caldria un nou sistema d'organització que impliqués tothom. Calen noves idees, i per això hi ha els tècnics, i els assessors, i tots els recursos a l'abast d'un consistori. Puc entendre, però, que en tractar-se d'un govern tripartit no tot sigui senzill. 

- Per què?

- Perquè encara que tinguin majoria absoluta al ple, hi ha tres socis. I, a nivell econòmic, i almenys en teoria, dos dels seus integrants són pols oposats. Entenc que és el normal, a tot arreu hi ha discussions. Però em fa l'efecte que qui se surt sempre amb la seva és el conservador, és a dir, el senyor Pellicer. Esquerra, a no ser que hagi canviat alguna cosa, no hauria de ser pas un partit conservador. I és curiós, però la política que fa ERC al govern de Reus és conservadora en tots els àmbits. 

- Posi un exemple. 

- Que no fa una altra política que no sigui la de Pellicer. 

- Considera un èxit de l'oposició, que el mercat del Carrilet pugui viure uns anys més?

- En tot cas és un èxit de la ciutadania. El que no pot ser és que el regidor Prats ens digués que el tancament del mercat del Carrilet era fulminant i irreversible i que després l'hagin mantingut obert. És una mostra de poca  serietat, quan allà hi tens famílies que depenen dels seus negocis. 

- Per què creu que van canviar de parer?

- Pel pes electoral que podria suposar, perquè les conseqüències del tancament s'haurien pogut allargar fins al 2023. A banda, no han salvat el mercat; n'han ajornat el tancament, que no és el mateix. Són coses com aquesta les que em fan pensar que posen pedaços, i és per manca de coratge. 

- L'oposició està sent informada del futur del mercat?

- No em lliga que ens diguin que el govern és obert i participatiu però quan ens informen de qualsevol cosa ens trobem que ja ho tenen tot lligat, que no hi podem fer res. Hi pots fer alguna proposta, però la poden o no tenir en compte. Ens ho posen molt difícil, sovint, per fer una oposició útil. I hi ha una altra cosa que m'ha sorprès. 

- I doncs?

- La qüestió estratègica i de planificació l'ha agafada la vicealcaldessa Noemí Llauradó. Si jo fos l'alcalde, aquesta bandera la duria jo. 

- I per què creu que és ERC qui lidera aquesta qüestió, com diu?

- Deu ser part del seu pacte. El que és d'ara en endavant, el projecte Reus horitzó 32, és importantíssim i és mans d'ERC. Ara bé, alerta, i abans del 2032, què? És que tal i com tenim les coses ara, a 10 anys vista potser no hi arribarem bé. Cal establir línies d'actuació ja, des d'ara, per atacar certes necessitats. 

- Com ara?

- La comunicació dels barris perifèrics amb el centre de la ciutat. Em sembla que aquesta és una qüestió fonamental, per atraure gent. I no parlo d'empreses ni d'inversors, no, parlo d'atraure gent que vulgui venir a viure a Reus, i no pas perquè els pisos siguin més barats que que en una altra banda. Si atraus nou veïnat, ja en vindran, d'empreses. Miri, ja fa 24 anys que vaig venir a Reus des de Castelló, i almenys pel que fa a les comunicacions poques coses veig que hagin canviat. 

- S'ha referit a Reus horitzó 32. La CUP ja se n'ha desmarcat. Creu que l'oposició tindrà els espais adequats per fer-hi aportacions?

- S'ha de fer confiança al govern. El pla s'ha de definir, i se'ns està informant de les evolucions. La confiança en l'alcalde, la vicealcaldessa i la institució hi és; ara bé, com a part de l'oposició la meva missió serà la de fiscalitzar la redacció del pla i aconseguir que els reusencs en surtin beneficiats. Trobo que el pla és fonamental per construir el nostre futur, però em preocupa encara més el present. Cal prendre decisions valentes ara. Les línies mestres de Reus horitzó 32 s'haurien d'establir d'una manera que ara ja facin efecte. 

- Temps enrere va defensar una moció per eliminar la zona blava del terme. 

- I he d'agrair que la CUP hi votés a favor, i que digués que era una moció valenta. El que no vaig entendre van ser els arguments del govern, que si això, que si allò, que si l'empresa municipal en sortiria perjudicada, d'una mesura com aquella... L'empresa municipal és per al benefici dels veïns, o som els veïns, que hem de pagar-la? Sé que fa poc que sóc a la política, i que potser sóc ingenu, però el que m'he trobat és que l'Ajuntament de Reus és com un gran ministeri i que no sembla ser sempre al servei del ciutadà. 

- Molts l'han descobert ara que ha sortit de Cs. 

- Ho sé. És que jo a Cs hi vaig estar vetat. Al grup municipal hi ha haver discrepàncies sobre el seu funcionament intern. Els dos altres regidors van començar a fer valdre la seva majoria i vaig mirar d'adaptar-m'hi. A banda, conec les organitzacions jeràrquiques perquè he estat policia 24 anys, i la política és jeràrquica. El que em va fer sortir va ser el menysteniment a les bases, a la militància de Cs Reus. Ho vaig comunicar al partit, primer a Madrid, i de Madrid a Barcelona, i no em van fer cas. L'estructura del partit s'ha viciat, penso; només cal veure el que ha anat passant arreu. A més, de l'agrupació local n'ha sortit molta gent, i si he volgut continuar com a regidor és precisament per representar tota aquesta gent de base que ha marxat de Cs. 

- L'etapa política de Raúl Meléndez s'acabarà el 2023? O vol que se'l convidi a sumar-se a una altra llista? Em fa l'efecte que se sent proper al PSC. 

- Molta gent m'ho diu. El meu recorregut, en principi, s'acabarà en un parell d'anys. D'ofertes n'he tingut i en tinc; algunes les he descartades, i d'altres són a la taula. 

- I què farà, llavors?

- He estat funcionari i ara sóc empresari. Tinc la necessitat d'ajudar les persones, i per tant puc sumar-me a una entitat, a una associació o a qualsevol altre col·lectiu per treballar pel benestar de la gent. No he estat de sort, a la política, perquè em vaig sumar a un partit que com a mínim en clau municipalista no ha fet les coses bé. Només cal que comprovi la quantitat de regidors que surten i sortiran de Cs, als ajuntaments del territori. De fet, el concepte del municipalisme no l'entenen. Jo la política l'entenc al carrer. I si en surto, seré al carrer, en un altre lloc, per ajudar qui calgui. 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: