PATRIMONI

Vilabella protagonitza una jornada de recuperació d'un marge de pedra seca

La iniciativa forma part del projecte "Col·labora pel paisatge"

per Redacció, Vilabella | 7 de juny de 2021 a les 16:26 |
La jornada, aquest passat dissabte, a Vilabella | Consorci Leader
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest passat dissabte, a Vilabella, en el marc del projecte Col·labora pel Paisatge, es va dur a terme la primera de cinc jornades de recuperació de murs de pedra seca. La següent es farà a Renau (16 de juny), així com també a Passanant i Belltall (7 de setembre), Vilaplana i Gratallops (a concretar).

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp s'activa per difondre aquesta tècnica patrimonial a fi d’involucrar a la ciutadania en el reconeixement i valoració d’aquesta riquesa del Camp de Tarragona. L’activitat va ser dinamitzada per Marges Priorat, projecte especialitzat en la recuperació de marges de pedra seca mitjançat cursos, jornades i activitats orientades a construccions de benefici social. Concretament, a Vilabella es va treballar en la recuperació d’un marge de pedra seca dins d’un camp de vinya històrica de la vila, a la vesant que mor al riu Gaià.

En aquesta activitat, els més de 25 assistents van ficar en pràctica tots els passos per recuperar un marge de pedra seca, des de la neteja vegetal, el buidat de les pedres caigudes, l’adequació del fonament i la profunditat d’instal·lació, fins al treball d’aixecament del mur i l’ompliment amb pedra petita de la part interna. Per a la realització d’aquesta acció es va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Vilabella, el qual va coordinar amb l’organització la concreció de l’espai i materials de treball.

El projecte Col·labora pel Paisatge porta ja cinc anys desenvolupant-se a les comarques del Camp de Tarragona, amb activitats diverses i especialment orientades a sensibilitzar la població local envers aquest patrimoni. També, la vinculació amb la Universitat Rovira i Virgili ha donat importants fruits, com la digitalització de diferents pous de gel de les quatre comarques que integren majoritàriament el Grup d’Acció Local. També, cal esmentar la tasca de divulgació de l’aplicació Pedra Seca, una eina mòbil sincronitzada amb la Wikipedra i que permet introduir i consultar les cinc tipologies de construccions amb les que s’han estandaritzat.

Finalment, ara mateix, a més de les jornades que s’efectuaran, també s’està divulgant el manual sobre la Tècnica de construcció de murs de pedra seca, apropant-lo a biblioteques, centres d’estudi i a agents que intervenen directament en aquest patrimoni. El projecte Col·labora pel Paisatge és una iniciativa coordinada per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya, amb la col·laboració del nostre grup d’acció local, i finançada pel Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural en el marc dels ajuts de cooperació catalana entre Grups d’Acció Local, i cofinançada pel Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: