1 de 10
SOCIETAT

Debat Constituent o com sacsejar democràticament el país

Imatge del Debat Constituent celebrat a Reus | Anton Baiges Gras
per Anton Baiges Gras, Reus | 6 de juny de 2021 a les 18:35 |
Aquest article es va publicar originalment el 6 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat dissabte es presentà al teatre de l’Orfeó Reusenc, de Reus, -a mitja capacitat-, la Fase Participativa del Debat Constituent, sorgida del Consell Assessor per a l’Impuls d’un Fòrum Cívic i Social, creat el novembre de 2018 pel Govern presidit per Quim Torra. La iniciativa pretenia i pretén crear un debat nacional, plural, inclusiu i el més transversal possible, per tal de definir uns possibles bases d’una nova Constitució política catalana.

El Consell Assessor, conformat per professionals de diversos camps, sense tuteles partidàries i actuant a títol individual i altruista, i amb l’assessorament de diverses legislacions internacionals d’Europa i Amèrica del Sud, bàsicament, es va encarregar d’elaborar un qüestionari digital, d’accés obert a tothom, prèvia inscripció –on les dades de la qual es destrueixen una vegada es formalitza la inscripció, amb un codi personalitzat- durant els anys 2019 i 2020, amb la pandèmia i els daltabaixos polítics d’entremig, ha endarrerit l’inici de la Fase Participativa, que es posa en marxa aquest mes de juny i que durarà fins a final d’any. Un cop finida la funció d’aquest Consell, s’ha procedit a la seva dissolució, passant el relleu a les Enteses Territorials, encarregades de gestionar la difusió i participació en aquest qüestionari cívic i social.

El mètode de treball, un cop elaborat un extens i exhaustiu qüestionari de cent i escaig preguntes, que engloben tots els camps legislatius d’una futurible legislació catalana, abraçaria des d’aspectes jurídics fins a temàtiques socials i econòmiques que afecten la vida de la gent, d’un possible Govern constituent, impulsat per unes Enteses Territorials –actualment, un centenar a tot Catalunya-, amb grups locals organitzats, on tothom que ho desitgi s’hi pot apuntar a títol personal o en nom d’alguna entitat de la seva població, comarca o regió. Al Baix Camp, ja hi ha constituïdes una quinzena d’assemblees organitzades en diferents grups de treball.

En l’acte públic de presentació hi intervingué Lluís Llach, com a membre nacional de Debat Constituent, qui explicà el sentit i la dinàmica d’aquesta iniciativa social participativa; Albert Coll, coordinador tècnic nacional, que féu referència a l’”ajuda d’algun país europeu, de contrastada tradició democràtica”, que n’acull el portal, així com Marga Borràs i Josep Maria Trabalón, com a membres territorials del Camp de Tarragona, que donaren pas a un debat obert entre tots els assistents, els quals proposaren de fer un esforç per fer arribar la proposta en ambients especialment no independentistes d’alguns barris urbans, atès que es tracta d’una proposta oberta a tota la ciutadania del país, independentment de la seva adscripció política individual. L’objectiu final és fer arribar un gruix important de qüestionaris al Parlament de Catalunya a finals d’aquest 2021.

Entre els assistents, hi havia membres d’Òmnium Cultural Baix Camp, l’Assemblea Nacional Catalana, els Avis i Àvies de Reus, i ciutadans a títol individual, amb ganes de contribuir a superar positivament l’actual atzucac en què es troba el país, tant a nivell polític com des d’un punt de vista social i emocional.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: