1 de 10
POLÍTICA

Débora García: «Ens fa la sensació que el govern ven fum»

La portaveu de Cs obre una sèrie d'articles i entrevistes a Reusdigital.cat per fer balanç dels dos anys de l'actual mandat

Una imatge d'arxiu de Débora García, a la sala de premsa del consistori | Cs Reus
per Marc Busquets Obré, Reus | 8 de juny de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Reusdigital.cat comença, aquesta setmana, el seu repàs als dos anys de l'actual mandat polític un cop celebrades les últimes eleccions municipals. Al llarg dels propers dies, el mitjà entrevistarà representants de les diverses forces amb representació al ple per tal que facin balanç de la gestió a la ciutat. La portaveu de Cs, Débora García (1976), és la primera dels líders amb els quals el diari conversarà. 

- Quin balanç en fa, del paper del govern fins ara en l'actual mandat?

- Ens fa la sensació que venen fum. És així. Ho dic pel que diuen que faran, pel que prometen, en comparació amb allò que realment acaben fent. Se centren en grans projectes, i suposo que ho fan perquè deuen voler que se'ls recordi per això, quan en canvi hi ha moltes altres situacions, molts altres problemes per solucionar. 

- Com ara?

- Poso d'exemple el passeig de Mata. Diuen que hi volen fer una gran remodelació, d'acord. Per a nosaltres, però, el projecte ens planteja diversos dubtes, perquè tot plegat sembla dirigit més aviat a augmentar la recaptació que no pas una altra cosa. Ens fa por que eliminin places d'aparcament que ara són de franc per convertir-les en una zona d'estacionament de pagament. I després encara ens diuen que aposten per la mobilitat sostenible. L'objectiu, de fet, no sembla pas la sostenibilitat sinó la recaptació. I no se n'adonen que si fan actuacions com aquestes el que aconseguiran a la llarga és que menys gent vingui a Reus. 

- I doncs?

- A Reus rebem gent de moltes altres bandes, i arriben a la ciutat per comprar-hi. Si eliminen aparcaments que són de franc, el que acabarà passant és que marxaran a altres llocs, a comprar. Un dels avantatges que fins ara hem tingut és que els visitants tenen lloc on poder aparcar. Si s'aposta per la reconversió d'aquestes places en zona blava, tan sols alguns es podran permetre la despesa. Amb l'excusa de la sostenibilitat estan limitant les possibilitats de molts. Un altre exemple fosc seria el del Carrilet. 

- Fosc?

- Recordi que per la campanya no només van assegurar que el mercat no es tancaria, sinó que van dir que tenia un futur prometedor; de seguida es va veure, però, just després de les eleccions, que la intenció que tenien era tancar-lo. I ha estat gràcies a les accions dels paradistes, a la pressió popular i a l'oposició, que es va posar d'acord, que l'han mantingut, que l'indulten per un temps. El problema és que ens diuen que hi tenen prevista una gran actuació, però no en sabem res de res. 

- La vicealcadessa va assenyalar que en uns dies hi haurà novetats. 

- Doncs a nosaltres, a l'oposició, no ens n'han dit res. Sabem que ha de ser una gran remodelació, sí, però són ambigus. No ens diuen si el mercat continuarà o no, no són clars. Jo miro de ser sempre clara, i no m'agrada que em maregin, ni que em vulguin vendre quelcom que no és. Torno a posar l'exemple la mobilitat sostenible. Va bé, però i què passa amb la gent que viu al Mas Carpa, i que no pot venir caminant fins al nucli antic de Reus? Abans de grans remodelacions, abans de grans aparcaments, potser caldria posar remei a aquestes mancances que tenen segons quins veïns de segons quines zones. En una recent comissió, de fet, ho vaig comentar. 

- I quina resposta va obtenir?

- Els vaig plantejar que per a la gent que és dels barris més allunyats del nucli antic caldria potenciar més línies del bus municipal. I em va dir que sí, que s'ho havien de mirar, però que es tracta de quelcom que demana el seu temps. Tenen previst implantar segons què, sí, però no pas les derivades d'això. Hi ha mancances com aquesta que no semblen tingudes en compte. 

- I quina relació té, l'oposició amb el govern?

- De vegades el govern és opac. Les coses te les plantegen molt bé, però te n'exposen una part, no tota. Tampoc sembla que les coses més senzilles, les del dia a dia, les tinguin en compte. Cito de nou el cas de la gent que viu als barris, i que potser es troba que no té prou facilitats per venir al centre. A Cs estem d'acord amb algunes de les coses que planteja el govern, que consti, però d'altres ens costen d'entendre. Ens fa l'efecte, de vegades, que volen ser una mena de gran empresa, amb grans projectes i grans esdeveniments. El cas de l'aparcament de debò que em crida l'atenció. No volen cotxes al nucli antic, però sembla que és per enviar-los a pagar als aparcaments municipals. 

- Quan Cs va als barris, què els expliquen, els veïns?

- Quan el govern parla amb les associacions de veïns sí que se'ls promet que resoldran les incidències que hi ha, però després, quan hi anem nosaltres, ens diuen que no s'hi ha fet gaire cosa. I al ple, a banda, quan els presentem propostes per als barris, no sempre ens les aproven perquè diuen que el que demanem ja es fa, i no és així. I si ens les aproven, les mocions, no s'acaba fent allò que hem demanat. A banda dels representants veïnals, a nosaltres ens agrada parlar amb particulars. Això et dona una altra perspectiva, perquè et comenten problemàtiques molt concretes, i igualment importants. 

- I en clau interna, on ha volgut posar l'accent Cs Reus al ple?

- Ens interessa que la fiscalitat sigui justa, que s'afavoreixi les empreses perquè això genera activitat i llocs de treball. De fet, estem preparant noves mocions en aquest àmbit, i adreçades en especials als polígons de la ciutat. Altres qüestions que per a nosaltres són importants són l'habitatge, el medi ambient, el benestar animal i les polítiques socials.  Volem una ciutat inclusiva, en aquest sentit. També n'estem molt satisfets, de la proposta que va tirar endavant sobre les torres d'alta tensió al Pinar. A més, la neutralitat institucional és important per a nosaltres. 

- Les banderes són al balcó superior. 

- Ara per ara no hi ha la pancarta (dels presos), però hi ha el llaç. Vam fer una instància, setmanes enrere, per tal que el retiressin. Si no ens fan cas, ja farem el que calgui fer. Pel que fa al compliment de la Llei de les banderes, també vam presentar una instància, però no ens n'han dit res. Vam fer un prec, a posteriori, per tal que llueixin en un lloc visible i destacat, que és el que marca la normativa. Sí que és cert que ara les han separades una mica, perquè abans estaven enganxades les unes amb les altres. Considerem, amb tot, que no estan complint l'estipulat. Han de ser a la façana, no pas a la torre. Fan trampetes que semblen les d'un nen petit que et vol enganyar. 

- A nivell intern, els ha passat factura la sortida de Raúl Meléndez?

- No. Ricardo (López, l'altre regidor) i jo tenim una magnífica relació, i treballem molt a gust plegats. Estem orgullosos de la feina que fem, i el grup municipal funciona bé. El que no ens sembla bé és que algú se sumi a la llista, vagi a les eleccions, surti com a regidor i després no torni a l'acta si pel que sigui es vol desvincular del grup. És una llàstima, perquè el seu lloc el podria ocupar algú altre de la llista i no és el cas. 

- Ja hi pensa, en el 2023?

- Encara és d'hora. L'experiència fins ara ha estat bona. N'estem aprenent, i és gratificant quan les coses que proposem tiren endavant. Lògicament, quan una moció te la tomben és dur, i més perquè l'has presentada amb bona voluntat. El més sorprenent és quan t'aturen una proposta perquè et diuen que el que demanes ja s'està fent, i al cap d'unes setmanes presenten un projecte que precisament contempla el que tu havies proposat. Ho dic pels parcs de cal·listènia. En resum, el que considero més positiu és poder portar al ple coses que ens afecten, o traslladar-hi els problemes dels veïns. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: