MEDI AMBIENT

Tarragona s'avança a l'ACA i contracta una empresa per salvar els peixos del riu Francolí davant la sequera

Dimecres que ve mantindran una reunió amb l'òrgan que gestiona les captacions per avaluar si totes són autoritzades

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 3 de juny de 2021 a les 13:36 |
L'empresa ha iniciat avui els treballs de pesca elèctrica | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més enllà del paper que prengui l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en un futur, l'Ajuntament de Tarragona s'ha avançat davant la polèmica existent de l'aparició reiterada de peixos morts a la llera del riu Francolí. Mitjançant una empresa contractada i que ha iniciat els treballs aquest dijous, es pescaran mitjançant una xarxa elèctrica tots els peixos que hi hagi al tram baix del riu per traslladar-los a la resclosa de Sant Salvador, on s'assegurarà la seva vida fins que tornin les pluges.

I és que el fet d'haver tingut una primavera seca i les previsions d'un estiu encara més sec posa en perill aquests animals, que en temporades puntuals on hi ha un mínim cabal al riu s'hi acaben formant tolls que mica en mica desapareixen. El darrer cas va ser fa dues setmanes. Xavier Llopart, tècnic municipal de Medi Ambient, ha destacat que sobretot estan traient llises i bagres, així com anguiles i fins i tot carpes i carpins, malgrat aquests últims no siguin autòctons.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Puig, ha assegurat que "és normal que s'assequi", però que l'alteració del clima amb els anys ha agreujat la situació i fins i tot pot provocar "problemes de salut". A l'espera de quina serà la resposta de l'ACA a l'advertiment municipal, Puig afirma que "si ho hem de repetir en una altra ocasió, ho repetim" ja que, a diferència del riu Gaià, on hi ha un pantà que controla més el nivell de l'aigua, al Francolí no hi ha cap mecanisme de control per conèixer quines captacions hi ha.

"Caldrà veure per què no hi ha cabal ecològic i si les causes són naturals o econòmiques", ha dit Puig, en referència a particulars o empreses que es beneficien d'aquest recurs, "volem saber quines són lícites i quines no ho són".
 

Alguns dels peixos trets del riu per traslladar-los a la resclosa de Sant Salvador. Foto: Josep M. Llauradó

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: