1 de 10
SOCIETAT

Govern central i autonomies aproven reobrir l'oci nocturn fins a les 2 o les 3 en zones amb risc nul o baix de covid

Catalunya en queda fora per la incidència acumulada, de 110 contagis per 100.000 habitants, quan hauria d'estar a 50

L'oci de nit podrà reobrir en zones amb risc baix o nul de covid | ACN
per ACN, 2 de juny de 2021 a les 21:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell Interterritorial de Salut (CIS) ha aprovat "per majoria" una Declaració d'Actuacions Coordinades (DAC) de "compliment obligat" que permet obrir l'oci nocturn fins a les 2 o les 3 de la matinada en els territoris amb risc nul o baix de covid-19. Així ho ha explicat aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha afirmat que l'objectiu és "anar tornant a la normalitat de manera gradual i progressiva". És per això que la reobertura s'acota a territoris amb incidència acumulada de 50 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants a 14 dies o per sota, fet que, pel moment, deixa fora Catalunya, que en té 110.

"Hem d'aprendre de les lliçons, sabem el que va passar l'estiu passat", ha recordat Darias. La DAC aprovada és un text refós de les cinc DAC que s'havien aprovat des de l'any passat, una proposta que havien posat sobre la taula diverses Comunitats Autònomes. La petició va motivar un grup de treball format per 13 Comunitats que va elaborar el text refós que finalment s'ha aprovat avui. A banda de les directrius a l'entorn de l'oci nocturn (que Darias ha subratllat en diverses ocasions que són d'obligat compliment, davant l'anunci d'algunes Comunitats que no les compliran), també n'hi ha sobre restauració, sobre esdeveniments multitudinaris, per fer front a la vacunació, sobre la col·laboració amb entitats locals o sobre el consum de tabac.

Diverses Comunitats, entre les quals Catalunya i el País Basc, no han participat ni en el debat ni en la votació de la DAC refosa. En el cas d'aquests dos territoris ho han fet amb l'argument que envaeix competències.

Cal recordar que, a Catalunya, el Procicat ha aprovat allargar fins a la 1 de la matinada l'horari de la restauració, la cultura i les botigues de conveniència a partir de divendres. A més, també s'ampliarà del 50 al 70% l'aforament al comerç i als gimnasos, i es permetrà un 20% d'ocupació en activitats culturals i esportives a l'aire lliure que se celebrin en recintes amb capacitat per a més de 15.000 persones. A més, podrà obrir la restauració a dintre d'equipaments esportius i culturals, com sales de concert, teatres o cinemes. També s'incrementa del 30 al 50% l'aforament a parcs i fires d'atraccions.

Les mesures aprovades pel Govern, i que compten amb el vistiplau del Procicat, suposen suavitzar restriccions d'horaris i aforaments per diversos sectors.

Ampliació d'horaris

A nivell d'horaris, tant els serveis de restauració, com les activitats culturals, esportives, botigues de conveniència i establiments comercials annexos a gasolineres guanyen una hora. Fins ara podien obrir fins a les 24 hores però a partir de divendres podran fer-ho fins a la una de la matinada. D'altra banda, es permet el consum d'aliments i begudes en reunions en espais públics habilitats, com àrees de lleure o de pícnic, sempre que siguin de màxim deu persones.

Aquest consum fins ara estava limitat i només es permetia si els àpats tenien relació amb sortides escolars o activitats educatives. En relació a la restauració, es permet l'activitat dels establiments ubicats en locals com teatres, cinemes, auditoris, circs, sales de concert o cafès teatre. També en els espais especialment habilitats per a la realització d'espectacles públics en les instal·lacions i equipaments esportius es podran fer aquestes activitats de restauració.

Nous aforaments

Les mesures aprovades impliquen nous aforaments en diversos sectors. Concretament, passen d'un aforament del 50 a un 70% els mercats no sedentaris i fires mercats; els parcs, fires d'atraccions i activitats lúdiques en espais tancats; i els establiments i locals comercials de venda al detall. També en les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials. A més, es permet l'accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Fins ara, aquest accés i ús estava restringit.

En el cas d'activitats culturals (arts escèniques i musicals i espectacles públics) i competicions esportives, que es desenvolupin en tot moment a l'aire lliure, en instal·lacions o equipaments que tinguin un aforament autoritzat superior a 15.000 persones, podran tenir un nombre màxim d'assistents del 20% de l'aforament si es compleixen algunes condicions.

En aquests casos, s'han d'establir espais sectoritzats, amb control de fluxos d'accés i sortida, banys i zones de restauració independents (no permeables entre si), amb un màxim de 3.000 persones en seients preassignats. També cal preveure circuits per evitar aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència. Fins ara, l'aforament màxim d’aquestes activitats era de 3.000 persones.

Es manté igual per a activitats amb un aforament menor a 15.000 persones. En el cas de parcs, fires d'atraccions i activitats lúdiques en espais tancats, l'aforament passa del 30 al 50%. Per als equipaments cívics, s'incrementa del 50 al 70% si disposen de condicions de ventilació reforçades.

Un altre sector que experimenta canvis és el del joc, que incrementa l'aforament també del 50 al 70% amb algunes condicions. Les activitats de joc han de tenir un màxim de 500 persones (fins a 1.000 en condicions de ventilació reforçades i mesures de control d'aglomeracions). El màxim fins ara era de 100 persones i fins a 250 amb condicions de ventilació reforçades i mesures de control d’aglomeracions. Per últim, s'elimina la restricció en l'ocupació de vehicles de transport públic fins a 9 places. Fins ara, l'ocupació de taxis i VTC de fins a nou places restava limitada a un màxim de sis persones, inclòs el conductor, i no es permetia l’ocupació del seient del costat del conductor.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: