AEROPORT DE REUS

Les Cambres demanen que la inversió a l'aeroport del Prat impliqui la interconnexió de Reus i Girona amb l'alta velocitat

Les Cambres de Comerç de Catalunya donen suport al projecte d'ampliació del Prat i proposen que cada aeroport gestioni les seves taxes

per Reusdigital.cat, 2 de juny de 2021 a les 09:17 |
Imatge d'arxiu de l'Aeroport de Reus | ACN
El Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, a proposta de la seva Comissió d'Ordenació del Territori, ha acordat donar el seu suport al projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat que proposa l'empresa estatal AENA. A través d'un comunicat, les cambres catalanes s'han mostrat favorables a les infraestructures previstes al Prat, tant pel que fa a la terminal satèl·lit com la tercera pista. Tanmateix, mentre no s'executi la nova inversió, consideren que cal mantenir la planificació de totes les altres inversions previstes.

La interconnexió de Reus amb l'alta velocitat

Ara bé, les cambres de Catalunya (entre les quals es troben Reus, Tarragona i Valls) consideren que cal "una visió més àmplia i integradora que la que fins ara hem vist" i que contempli la intermodalitat entre el ferrocarril i els aeroports catalans per configurar una xarxa. En concret, defensen que cal assegurar que l'aeroport del Prat compti amb una estació on puguin arribar trens d'alta velocitat i que "tant l'aeroport de Reus com el de Girona puguin alimentar i alimentar-se de les connexions ferroviàries d'alta velocitat".

En general, les cambres aposten perquè els aeroports catalans amb tràfic internacional estiguin integrats amb la xarxa ferroviària d'altes prestacions "de manera que sigui possible i fàcil que els viatgers que arriben als aeroports puguin traslladar-se a la xarxa de ferrocarril per arribar a les seves destinacions o a la resta d'aeroports".

Per una gestió individualitzada de les taxes

Des del Consell de Cambres també proposen que es puguin gestionar les taxes aeroportuàries de forma individual "per poder posicionar cada aeroport i aprofitar al màxim les potencialitats individuals i del conjunt".

També consideren important "que s'institucionalitzi la participació dels territoris i dels representants dels interessos generals de l'economia en la governança dels aeroports individuals i de la xarxa aeroportuària de Catalunya". Les cambres ho reclamen i s'ofereixen "a dinamitzar aquest esforç".

Compromís amb l'Agenda 2030

D'altra banda, les Cambres de Comerç de Catalunya exigeixen que el plantejament de la inversió d'AENA "sigui coherent amb les restriccions mediambientals i es proposin solucions practicables i que garanteixin la factibilitat final del projecte". Sobre aquesta qüestió, les cambres recorden "el ferm compromís" de la societat catalana amb l'Agenda 2030 no ha d'impedir la inversió, "però obliga a ser molt curós" en el plantejament de solucions que trobin el seu encaix en aquest escenari i que convencin les autoritats europees que finalment ho hauran d'avaluar.
Participació