MEDI AMBIENT

Aliança Mar Blava sospita que Repsol vol convertir els jaciments de la plataforma Casablanca en magatzems d'hidrocarburs

L'entitat recorda el cas del Castor i diu que treballarà per "blindar" el Mediterrani d'activitats perilloses per al mar

per ACN, 27 de maig de 2021 a les 20:05 |
Imatge d'arxiu de la plataforma Casablanca | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aliança Mar Blava sospita que Repsol vol convertir els jaciments de petroli de la plataforma Casablanca que deixarà d'explotar en les properes setmanes en magatzems d'hidrocarburs. L'entitat afirma que això suposaria "un risc" per al medi ambient i ha avançat que treballarà per "blindar" el Mediterrani d'aquest "perill per al medi marí i l'economia". Les sospites les fonamenten en que la companyia voldria renovar la concessió d'extracció de petroli Montanazo-D tot i abandonar l'activitat extractiva davant del delta de l'Ebre. Alhora, han recordat el cas del magatzem de gas Castor, que va causar centenars de terratrèmols a la costa ebrenca, i s'oposen a una nova instal·lació similar.

Per a Aliança Mar Blava, que Repsol vulgui renovar els permisos de Montanazo-D suposa que no vulgui renunciar a les concessions a la zona i tem que posteriorment reclami "la conversió de les concessions d'explotació de jaciments submarins d'hidrocarburs en concessions d'emmagatzematge submarí d'hidrocarburs". La situació, segons l'entitat, es podria repetir de forma similar a l'entorn de Doñana (Huelva).

El fet que Repsol hagi comunicat que no abandonarà definitivament els pous de forma immediata, sinó que els suspendrà indefinidament fins al desmantellament, sense data concreta, alimenta les especulacions sobre un possible ús posterior del jaciment. A banda d'un possible magatzem de gas submarí, la companyia va estudiar anys enrere l'enviament, a través de l'oleoducte, de CO2 que produiria al seu complex petroquímic de Tarragona per injectar-lo al subsòl marí. Un projecte que també es va batejar, curiosament, com a Castor (les primeres lletres de Capture and Storage) captura i emmagatzemament- que en aquell moment es va acabar descartant.

Aliança Mar Blava ha recordat que el 2007 Repsol ja va obtenir "la conversió de part de les concessions d'explotació d'hidrocarburs Gaviota I i Gaviota II situades al mar Cantàbric, en una concessió d'explotació d'emmagatzematge subterrani d'hidrocarburs". Paral·lelament, l'entitat ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica tenir accés a l'expedient de treballs d'abandonament i desmantellament dels pous de Repsol "per vigilar que es facin amb les màximes garanties per al medi marí".
Participació